Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Rekordvarma hav förra året

Varmare hav rubbar regnmönster som leder till översvämningar, torka och bränder.
Foto: ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHU / ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHU
Nedstängningarna runtom i världen minskade koldioxidutsläppen med 7 procent. Det är ett rekordtapp – men fortfarande inte tillräckligt.
Foto: NTB scanpix

2020 slog kanske rekord i dåliga nyheter – och ytterligare en har nu presenterats av en forskargrupp i USA. 

Förra året var haven varmare än någonsin, rapporterar The Guardian. 

Klimatförändringar dödar människor och vi gör inte tillräckligt för att stoppa det, säger forskaren John Abraham till The Guardian.  

Haven nådde de högsta uppmätta temperaturerna någonsin under 2020, larmar ett amerikanskt forskarteam, rapporterar The Guardian.

All överflödig värme som genereras från växthusgaser hamnar i slutändan i haven. Enligt forskning absorberar haven mer än 90 procent av överskottsvärmen i luften. På det sättet är havens temperatur ett tydligt mått på hur snabbt den globala uppvärmningen ökar.  

– Havsuppvärmning är det viktigaste måttet på global uppvärmning och 2020 innehöll en lång serie av rekordår. säger Johan Abraham, professor på St Thomas universitet i Minnesota, och en av forskarna bakom analysen. 

Enligt forskare har de fem varmaste varmaste åren för haven registrerats mellan åren 2015 och 2020.

Havstemperaturerna har gått att mäta med tillförlitliga mätinstrument sedan 1940, men det är troligt att haven är varmare nu än på 1 000 år. Forskare misstänker också att uppvärmningstakten är snabbare än på 2 000 år, skriver The Guardian. 

”Klimatförändringar dödar människor” 

Under 2020 sattes ett rekord i antalet tropiska stormar. Hela 29 stycken noterades i Atlanten under förra året, något som direkt går att koppla till högre vattentemperaturer. 

Varmare hav rubbar regnmönster som leder till översvämningar, torka och bränder. Som bekant höjs dessutom vattennivåerna och riskerar att översvämma samhällen. 

– Varmare hav leder till kraftigare väderomställningar, påverkar de biologiska systemen och det mänskliga samhället. Klimatförändringar dödar människor och vi gör inte tillräckligt för att stoppa det, säger John Abraham till The Guardian. 

Minskningen 2020 inte tillräckligt

Nedstängningarna runtom i världen som följd av coronapandemin minskade koldioxidutsläppen med sju procent under 2020. Det är ett rekordtapp – men fortfarande inte tillräckligt, skriver The Guardian. 

– Att haven återigen nådde rekordtemperaturer trots lägre koldioxidutsläpp innebär att planeten kommer att fortsätta värmas upp så länge vi släpper ut koldioxid i atmosfären, säger Michael Mann, klimatforskare på Penn State University. 

KTH-docenten: ”Problemen kommer öka”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.