Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Rekordmånga bränder i regnskogen

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid Arktis fortsätter att smälta.
Bränderna i Amazonas under 2019 väckte starka reaktioner över hela världen.Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro har försvarat sig mot kritiken att han inte försöker motverka bränderna och menar att det är en lögn att regnskogen håller på att försvinna i lågorna.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandmän kämpar mot lågorna i skogen i närheten av flygplatsen LáBrea.Foto: Sandro Pereira / Represented by ZUMA Press, Inc.

WASHINGTON DC. Antalet bränder i Amazonas kan ha nått en ny alarmerande nivå. 

Forskare varnar för att nya siffror kan visa att situationen är värre än för ett år sedan, uppger Reuters. 

Antalet bränder som spred sig i världens största tropiska regnskog under 2019 väckte starka reaktioner över hela världen.

Siffror från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut Inpe visar att antalet bränder nästan når upp till samma nivå, med 29 307 bränder under augusti i år – något färre än för ett år sedan. 

”Bränder kommer att öka”

Men forskaren Alberto Setzer, som är ansvarig för statistiken, säger att siffrorna som rapporterats för augusti kommer att behöva justeras efter ett fel med en satellit. Det skulle då innebära den högsta nivån det senaste årtiondet.

– Det kommer att gå upp. Antalet bränder kommer att öka. Kanske upp till 1 eller 2 procent, skulle jag gissa, säger Setzer till Reuters.

Enligt The Guardian, som flugit över Novo Progresso, syntes kraftiga rökpelare från vad som tros vara skyddade skogsområden. 

Bränderna för ett år sedan väckte både stark oro över hela världen och krav om att kraftfulla åtgärder skulle sättas in för att rädda regnskogen. Brasiliens president Jair Bolsonaro har försvarat sig mot anklagelser om att han inte gör tillräckligt för att motverka bränderna utan i stället låtit skyddade områden öppnas för gruvdrift och jordbruk. 

– Den här historien om att Amazonas håller på att gå upp i lågor är en lögn, sa Bolsonaro i augusti enligt The Guardian. 

Bolsonaro försvarar sig mot kritik

Brasiliens regering har samtidigt vidtagit vissa åtgärder för att stoppa den illegala skövlingen. Militära trupper sattes in i maj för att stoppa miljöbrott i delar av regnskogen. Under juli meddelades även ett eldningsförbud för att försäkra omvärlden om att regeringen vidtog åtgärder. 

Greenpeace uppger dock att åtgärderna enbart hade lett till en minskning på 8 procent av bränderna mellan mitten av juli och augusti. 

– Vi ser förra årets tragedi upprepa sig, säger Romulo Batista från Greenpeace i Manaus till The Guardian. 

Miljöaktivisten Carlos Rittl, som arbetar för Institute for Advanced Sustainability Studies i Tyskland, säger till tidningen: 

– Under Bolsonaro kommer Brasilien kanske bli den största globala fienden för miljön. Det är ledsamt att se. Ett litet antal människor blir väldigt rika på det här och vi är alla förlorare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.