Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Rekordhöga nivåer av koldioxid

Halterna av koldioxid i atmosfären har nått nya rekordnivåer, rapporterar ett observatorium på Hawaii. Foto: LARS LINDQVIST / DN
415 miljondelar koldioxid är det högst uppmätta i observatoriet sedan man började mäta 1958. Foto: JOACHIM WALL

Nivåerna av koldioxid har nu nått rekordhöga nivåer.

Enligt The Hill är det forskare som slår larm om de nya siffrorna. 

De nya siffrorna, som har mätts av Mauna Loa-observatoriet på Hawaii rapporterar nu om siffror där koldioxidhalten i atmosfären ligger på 415 miljondelar (PPM) – vilket enligt The Hill ska vara den högst uppmätta halten sedan observatoriet började mäta 1958.

”Den genomsnittliga ökningen fortsätter vara hög”, skriver Ralph Keeling, chef på det så kallade Scripps CO2-programmet på observatoriet på Twitter. 

Keeling menar också att orsaken till de rekordhöga halterna är en kombination av det i vissa delar av världen är El Niño-säsong och att användningen av fossila bränslen alltjämt är på höga nivåer. 

Meteorologens katastrofvarning

Meteorologen Eric Holthaus, varnar på Twitter för hur katastrofala de nya siffrorna är:

”Det här är första gången i mänsklighetens historia som får planets atmosfär har haft över 415 miljondelar av koldioxid. Inte bara under tiden man har mätt, inte bara i sedan lantbruket uppfanns för 10 000 år sedan, utan sedan den moderna människan började att existera”.

Inom forskarvärlden är det en mycket etablerad teori att koldioxidutsläpp från människan är den största orsaken till klimatförändringen.