Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Plastpartiklar har hittats i människor

Plastpartiklar har inte bara hittats i luften, utan även i människor.
Foto: NTB scanpix
En studie från förra året finns överflödiga mängder plats i flaskvatten.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Plasten bidrar sjukdomar enligt forskare.
Foto: NTB scanpix

Mängder med plast dumpas ute naturen och förorenar vår värld. 

Nu har forskare hittat plastpartiklar även i luften – och i människor. 

Något som enligt forskare inte bara hotar klimatet, utan även bidrar till sjukdomar. 

– Det är inblandat i fetmaepidemin och cancer, säger Frederick vom Saal, professor vid University of Missouri till Time.

En studie publicerad i Nature Geoscience i år hittade mikroplastiska partiklar i luften i Pyrenéerna i Frankrike. En annan studie som publicerades i år fann mikroplastisk kontaminering i grundvatten i USA, skriver Time. 

Även i människor hittas partiklarna. En mindre studie från 2018 analyserade avföringsprover från personer från Finland, Japan, Italien och Ryssland. De innehöll alla mikroplast. 

– Vi vet att människor utsätts för dessa partiklar. Vi vet att de kommer in i kroppen genom förtäring och inandning. Det betyder att några av dessa plastpartiklar är små nog att passera genom kroppens skyddande vävnader och in i blodet och organ, säger Phoebe Stapleton, assisterande professor på Rutgers University.

Det är däremot inte klart hur plastexponeringen påverkar människors hälsa, menar Stapleton, medan andra forskare anser att vi redan vet tillräckligt, genom bland annat forskning på djur och epidemiologiska studier, för att slå fast att det är en hälsorisk. 

Finns i luften, vattnet och jorden

En studie som publicerades förra året visar att det finns överflödiga mängder plast i flaskvatten. Prover som tagits från 259 flaskvatten som säljs i flera länder analyserades och man fann att 93 procent av dem innehöll ”mikroplastiska” syntetiska polymerpartiklar.

De 11 flaskvattenmärken som testats i Sherri Masons studie är bland de mest populära och allmänt tillgängliga i USA och runtom i världen. 

Genomsnittet var 325 mikroplastiska partiklar per liter flaskvatten. Nestlé Pure Life hade den största genomsnittliga koncentrationen av plastpartiklar av alla märken som testades. Ett prov innehöll mer än 10 000 mikroplastiska partiklar per liter.

– Baserat på all data vi har, kommer du att dricka betydligt mindre plast från kranvatten ur ett glas än om du går och köper vatten på flaska, säger Sherri Mason.

Forskningen har skapat rubriker, och WHO har sagt att de planerar att undersöka vattenflaskor. 

Men enligt Mason är problemet med mikroplastisk förorening mycket större än det som finns i flaskvatten – de finns i luften, vattnet och jorden menar hon.

Bra för miljön

Frederick vom Saal, professor vid University of Missouri, säger att det finns bevis för att plats och kemiska föroreningar har toxiska effekter. 

– Det är inblandat i fetmaepidemin och i andra metaboliska sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar, liksom cancer, säger han. 

Något som spelar in är att det varje år dumpas enorma mängder plast i det fria. 

En studie från 2017 visade att 79 procent av all plast människor har producerat har hamnat antingen i deponier eller i naturen. Enbart 2010 dumpades upp till 12 miljoner ton i havet.

Sherri Mason framhåller att det för miljöns skull också är bra att undvika att köpa vatten på flaska, eftersom det är en bidragande orsak till världens problem med plastföroreningar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.