Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet om golfströmmen: Är svagare än på 1 600 år

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
Bland annat de smältande isarna orsakar avmattningen av golfströmmen.
Foto: LAURA RAUCH / AP TT / NTB SCANPIX
Arkivbilder.
Foto: Joakim Berglund / TT NYHETSBYR¿N
Arkivbilder.
Foto: JOSHUA STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN

Golfströmmen håller på att mattas av. Ny statistik visar att det rör sig om 10–20 procents avmattning och strömmen är svagare än vad den någonsin varit under de senaste 1 600 åren.

– Det beror dels på ökad nederbörd men också accelerationen av smältande isar på Grönland och Arktis, säger Frederik Schenk, klimatforskare vid Bolin Center vid Stockholms universitet och SMHI till SVT. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Golfströmmen pumpar upp värme från den mexikanska golfen till Norden. Om strömmen stannar helt kommer medeltemperaturen sjunka med 5-10 grader, enligt studier vid Met Office Hadley Center. 

I stället för de milda vintrar som Norden tidigare haft, skulle vinterkylan hamna i paritet med den i Alaska, minus 50 grader.

Men det kommer inte bara att bli kallare.

– Sverige kan också drabbas av fler vinterstormar och också torrare somrar, säger klimatforskaren Levke Caesar, expert på hur de nordatlantiska djuphavsströmmarna förändras till SVT. 

Avmattningen har blivit tydlig

Under tidigt 10-tal uppskattades risken att för att golfströmmen skulle avmattas till 11-34 procent. Men i takt med att tecknen på en global uppvärmning blivit tydligare har också prognoserna blivit dystrare. I ett kommande nummer av Nature Geoscience bekräftar en grupp forskare att avmattningen hittills är 10-20 procent, och att golfströmmen under de senaste 1600 åren aldrig varit svagare.

– Avmattningen har flera orsaker. Det beror dels på ökad nederbörd men också accelerationen av smältande isar på Grönland och Arktis, säger Frederik Schenk, klimatforskare vid Bolin Center vid Stockholms universitet och SMHI till SVT.

Glaciären på Kebnekaise smälter till följs av varmare klimat, påverkar renskötsel och naturen.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.