Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Nilfebern hotar svenskarnas semesterparadis

Foto: Anders Lindström/SVA
Brittiska myndigheter varnar turister för att myggor i Grekland bär på West Nile-virus. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Brittiska myndigheter varnar sina medborgare från att resa till Grekland – det efter myggorna i semesterparadiset som bär på nilfebern.

Förra året registrerades 180 dödsfall i södra Europa.

Symptomen är få, men i allra värsta fall drabbas man av hjärnhinneinflammation.

Grekland är ett populärt resemål bland många svenskar och enligt Vagabonds resebarometer var Grekland det fjärde mest besökta landet 2017 för svenskarna med 638 000 resor det året.

Men eftersom tre miljoner britter åker till Grekland varje år har brittiska myndigheter redan nu gått ut med rekommendationer till alla britter som bokat in en resa i sommar att vara extra försiktiga när det gäller myggor då de kan bära på West Nile-viruset, nilfebern, skriver Daily Mirror.

Storbritanniens utrikesdepartement skriver på sin hemsida att den som ska resa till Grekland bör överväga förebyggande åtgärder för att minimera exponering för myggor.

Enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är anledningen, till att myndigheterna gått ut med med varningen i förväg, för att det förra året var ett stort utbrott av myggor med nilfeber som drabbade flera länder i södra Europa.

Så här ser en mygga som bär på nilfeber ut, som sprider viruset mellan människor. Foto: Anders Lindström/SVA

Förutom Grekland så drabbades även Frankrike, Italien, Serbien och Turkiet av nilfebern. Sammanlagt diagnosticerades 2 000 personer med sjukdomen, varav 180 som dog av den. 

Anders Wallensten menar dock att det var betydligt fler som blev smittade, men som inte sökte vård.

Förra årets ovanligt varma sommar gjorde även att att sjukdomen letade sig allt längre norrut.

– För första gången har man identifierat smittade fåglar och hästar i Tyskland. Sjukdomen har upptäckts på nio ställen, även i de norra delarna av landet, sa Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

De allra flesta som blir myggbitna får inte några symtom, men några få – oftast äldre eller människor med nedsatt immunförsvar – kan drabbas av hjärnhinneinflammation.

Men om det kommer bli ett liknande utbrott i år igen är svårt att säga.

– Det varierar väldigt mycket från år till år. Både var det är i, vilka länder, och hur stort själva utbrottet är. Förra året var det ovanligt mycket, men i år kanske det blir betydigt mindre och kanske inte heller samma områden, säger Anders Wallensten.

Rekommenderar myggmedel

Resebyrån Tui känner till uppmaningarna från brittiska myndigheter och håller på att samla in mer information om situationen. Däremot har de bara fått in några enstaka frågor från svenska kunder som ska resa till Grekland.

– Om nödvändigt kommer vi att kontakta våra kunder som är eller ska till området med råd och rekommendationer, säger Adam Györki, presstalesperson vid Tui.

Mygga som bär på nilfeber. Foto: Anders Lindström/SVA

Apollo, som har ett stort utbud av destinationer till Grekland, har inte fått några rapporter om kunder som drabbats av viruset men hänvisar till personal på den specifika destinationen vid frågor om mer specifika rekommendationer.

– Befinner man sig på en destination med mycket mygg rekommenderar vi att använda myggmedel, säger Clara Larsson, presstalesperson vid Apollo.

”De flesta får inga symtom”

Skulle man få ett myggbett av en mygga som bär på nilfeber är det däremot sällan man verkligen känner av det.

– De allra flesta som blir smittade får inga symtom alls, de vet inte ens om att de varit smittade. En del kan få influensaliknande symtom, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Här är en sydlig husmygga, som sprider viruset mellan fåglar. Foto: Anders Lindström/SVA

Däremot kan allvarligare sjukdomar förekomma, även om det är mycket ovanligt. Då handlar det om bland annat hjärnhinneinflammation och ett fåtal av de som drabbas dör.

För hästar finns vaccin mot nilfeber, men för människor finns det inget.

– Om man har planerat att åka till ett område som är drabbat av myggor med viruset är det bra om man tänker på att antingen ha långärmat eller myggmedel när man vistas utomhus, säger Anders Lindström som menar att man inte behöver avblåsa sin resa Grekland.

Det här är viruset

West Nile-viruset går även under benämningen nilfeber.

 

Nilfebern sprids mellan djur och människa via myggor.

 

Sjukdomen finns i södra och östra Europa, men inte i norra Europa.

Inkubationstiden är 2–14 dygn.

 

I majoriteten av alla fall, cirka 80 procent, uppträder inga symptom överhuvudtaget.

Övriga får oftast lindrig sjukdom med influensaliknande symtom som feber, huvud och muskelvärk, illamående och kräkningar.

 

I mindre än 1 procent av de infekterade blir sjukdomen allvarlig med tecken på hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

 

Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen som viral meningoencefalit.

 

2018 blev ett ovanligt stort utbrottsår i Europa med drygt 2 000 diagnosticerade fall varav 180 dödsfall. Många länder rapporterade fall inklusive Frankrike och Italien.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten