Det har blivit mer begränsat att röka i det offentliga rummet – och nu sätts även allt mer fokus på fimparna som ofta hamnar direkt på marken.
Cigarettfilter är tillverkat av cellulosaacetat, en sorts plast som kan ta upp mot 100 år att bryta ned, och innehåller tobakens giftiga ämnen som bly, arsenik och kadmium.
Samtidigt visar mätningar från flera olika miljöorganisationer att fimpar är det vanligaste plastskräpet på jorden.
Av de omkring 6 000 miljarder cigaretter som röks varje år slängs enligt Håll Sverige rent närmare 4 500 miljarder fimpar på marken och hamnar i förlängningen i hav, skog och mark. När den svenska organisationen undersökte det skräp som slängs i svenska tätorter visade det sig att 63 procent av skräpet var cigarettfimpar.
Trelleborg bötfäller fimpar
– Många rökare antar bara att filtren är gjorda av komposterbart material, säger Elizabeth Smith som arbetar med tobaksreglering vid University of California San Francisco till CNN.
I Sverige är det olagligt att slänga fimpar på gatan, men eftersom brottet rubriceras som ringa nedskräpning tvingas inte förövaren betala några böter.
Trelleborg valde dock i somras att som första svenska stad införa böter för de som kastar fimpar och snus på gatan.
– Det är inte ett förbud för att vi ska få intäkter utan vi ska uppmana människor att ta vara på sin egen snus och fimp, sa Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg till Trelleborgs Allehanda.