Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Mer plast än fisk i havet år 2050

Förklaringen – så skadas människor och djur
Enligt forskarna krävs det att företag och politiker agerar omedelbart.Foto: SHUTTERSTOCK
Om inga förändringar sker på fem år så kommer ytterligare 80 miljoner ton hamna i haven år 2040, enligt studien.Foto: SHUTTERSTOCK

År 2050 kan det vara mer plast i havet än fisk, visar en ny brittisk studie.

Mängden plast som hamnar i havet varje år kan tredubblas de närmsta 20 åren.

Eftersom plast inte bryts ned på hundratals år, kan den totala mängden plast i havet vara 600 miljoner ton år 2040. 

10 år senare kan det vara mer plast än fisk i haven.

Studien, som Independent rapporterar om, från brittiska Ellen MacArthur Foundation, universitetet i Oxford, universitetet i Leeds och havsorganisationen Common Seas, visar att nästan 11 miljoner ton plast dumpades i världens hav år 2016.

Enligt forskarna kan det här bli 29 miljoner ton år 2040, baserat på beräkningar om att mängden plast på marknaden då har dubblerats – om inte plastkonsumtionen minskar.

Måste gå längre än sugrör

”Huvudfokuset är att arbeta mot företag och makthavare för att det är de som har makten att förändra systemet”, säger Rob Opsomer från Ellen MacArthur Foundation.

Plasten som hamnar i havet har ofta slängts på land, men dras ned i havet med regn och floder, enligt Naturskyddsföreningen. I havet bryts plasten ned till små mikroplaster som skadar både miljön och naturlivet. Plast i haven kan också leda till att kemikalier sprids.

Forskarna menar att det måste göras mer än plaståtervinning för att komma åt problemet. Företag måste sluta använda sig av plast i mer än bara påsar och sugrör, och göra sig av med all plast som inte är nödvändig. 

”Kan inte återvinna vår väg ut ur det”

Resten måste bytas ut till hållbara material. Onödig plast som redan finns där ute måste samlas in och återvinnas.

”Vi kan inte återvinna vår väg ut ur plastföroreningen, och vi kan inte bara minska vår väg ut”, säger Rob Opsomer.

Enligt forskarna krävs det att företag och politiker agerar omedelbart. Om inga förändringar sker på fem år så kommer ytterligare 80 miljoner ton hamna i haven år 2040, enligt studien.

Mer än 150 miljoner ton plast flyter i haven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.