Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: Klimatkrisen största hotet mot mänskligheten

Inlandsisarna smälter på Grönland, havsnivån stiger och orkaner får förödande konsekvenser.
Risken för skogsbränder ökar när klimatförändringar innebär längre torka och mindre nederbörd.
Foto: USFS/NWCG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Expressen har besökt Toch i Sydsudan där det blir allt svårare att fiska när algväxterna ökar.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Grönlands isar smälter i ett högre tempo än forskarna befarat, enligt studier.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

För första gången dominerar klimatkrisen, när 750 experter och makthavare listar de mest sannolika hoten mot mänskligheten.

Det visar rapporten Global Risks Report 2020 som presenteras i samband med Världsekonomiskt forum i Davos.

Allvarliga klimat- och miljöhot står för de fem högst rankade långsiktiga riskerna som pekas ut i Global Risks Report 2020. Det är första gången som enbart miljöfrågor toppar listan i rapporten, som bygger på bedömningar från 750 experter och makthavare.

Den publiceras i samband med att makthavare från hela världen nästa vecka samlas i Davos för det årliga toppmötet Världsekonomiskt forum.

– Det politiska landskapet är polariserat, havsnivåerna stiger och klimatbränder rasar. Det här är året när världsledare måste arbeta i alla samhällets sektorer för att reparera och återuppliva våra samarbetssystem, inte bara för kortsiktiga fördelar utan för att ta sig an djupt rotade risker, säger Borge Brende, ordförande för Världsekonomiskt forum i en kommentar.

Pekar ut fem risker

I rapportens tioårsprognos pekar experterna ut dessa fem hot och risker som de mest sannolika:

Extrema väderhändelser som leder till enorma skador för fastigheter, infrastruktur och förlust av människoliv.

Regeringars och företags misslyckande i att begränsa och anpassa sig till klimatförändringarna.

Skador och katastrofer orsakade av mänsklig påverkan på miljon, inklusive miljöbrott som oljeläckage och radioaktiva föroreningar.

Enorma förluster av biologisk mångfald och ekosystems kollaps (både på land och i hav), med oåterkalleliga konsekvenser för miljön, som resulterar i drastiskt minskade resurser för människor och industrier. 

Enorma naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis, vulkanutbrott och geomagnetiska stormar.

”Avgörande att agera snabbare”

Samtidigt varnar experterna för stora svårigheter i att komma åt brådskande gemensamma hot under geopolitisk turbulens, och när länder vänder ryggen mot globala samarbeten.

Dessutom kommer den ekonomiska och politiska polariseringen växa i år, enligt de kortsiktiga riskerna som pekas ut i rapporten. 

Enligt rapporten är det omöjligt för världsledare att hantera klimathotet och krisen för biologisk mångfald om man undviker att försöka läka samhällsklyftor och driva hållbar tillväxt. 

– Det är avgörande att företag och beslutsfattare agerar snabbare i övergången till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp och mer hållbara företagsmodeller, säger Peter Giger vid Zurich Insurance Group, som är en av samarbetspartnerna bakom rapporten, i en kommentar.

Han tillägger att ekosystem med stor biologisk mångfald fångar in stora mängder koldioxid och innebär enorma ekonomiska fördelar som uppskattas till 33 biljoner dollar per år – vilket motsvarar USA och Kinas kombinerade BNP.

Global Risks Report är en årlig rapport som publiceras av Världsekonomiskt forum i samband med mötet i Davos. Bland besökarna i år finns klimataktivisten Greta Thunberg som liksom i fjol ska tala inför världsledarna på plats.

Redan inför mötet skriver 17-åringen i The Guardian att hon kräver att världens regeringar genast upphör med att subventionera och investera i fossilindustrin.

Tidigare utrikesministern Hans Blix om klimathotet:

”Krävs en opinion”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.