Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: Kinesisk flotta plundrade Galapagos

Här är skillnaden på klimat och väder.
Satellitbild över flottans närvaro vid Galapagos kust.Foto: Oceana / Pressbild
Den utrotningshotade Flerhorniga hammarhajen.Foto: HO / SCANPIX SVERIGE SEA HUNTER ORGANIZATION
Flera sällsynta och utrotningshotade djur lever utanför Galápagosöarnas kust.

Satellitbilder visar hur hundratals fartyg ur Kinas flotta tjuvfiskat utanför Galápagosöarna.

Organisationen Oceana varnar nu för att draget kan ha äventyrat djurlivet.

– I en månad tittade och undrade världen vad Kinas enorma fiskeflotta gjorde vid Galápagos, men nu vet vi, säger Marla Valentine vid organisationen Oceana i ett pressmeddelande. 

Kinas fiskeflotta, om närmare 300 fartyg, ska ha cirkulerat utanför Galápagos kust mellan 13 juli och 13 augusti. När fartygen först upptäcktes väcktes frågor om vad som pågick på platsen. Men nu har satellitbilder kunnat visa på ett omfattande misstänkt tjuvfiske, rapporterar The Guardian.

Enligt organisationen Oceana, som verkar för att skydda haven, fiskade flottan i 73 000 timmar. Fartygen tog främst upp bläckfisk, vilket är huvudfödan för den sällsynta Galapagospälssälen och den utrotningshotade Flerhorniga hammarhajen.

– Detta massiva och pågående fiskeprojekt inom Kinas flotta hotar Galápagos, och de sällsynta arter som har öarna som sitt enda hem, och alla som är beroende av öarna för mat och försörjning, säger Marla Valentine, analytiker vid Oceana i ett pressmeddelande.

Flottan kritiseras

Oceana har bevakat fartygen tillsammans med Google och flera NGO:s. I sin rapport hävdar de att Kinas flotta ska ha stängt av sina GPS-verktyg under fisket. På så sätt försvårades möjligheten att identifiera fartygen.

Även Ecuadors regering har varit starkt kritisk till flottans närvaro. Galápagos vatten utgör ett hem för många unika djur och växter. Mer än 20 procent av artbeståndet hittas inte någon annanstans på jorden.

– Situationen som utspelar sig på Galápagosöarna borde leda till allvarliga frågor och oro kring Kinas fiskeflottas massiva påverkar på haven de seglar över, säger Marla Valentine i pressmeddelandet.

Klimatexpertens ord om ”Gretaeffekten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.