Till skillnad från tidigare FN-rapporter, som inte pekat ut vad som behöver göras, manar torsdagens rapport till specifik handling. Den uppmanar bland annat alla länder att ändra energiframställan och människor att ändra sin kost.
– Faktum är att krisen är djupare än vad vi trodde för bara ett par år sedan, säger Robert Watson, en av huvudförfattarna till rapporten.
Rapporten uppmanar också länderna att inte beskatta arbete eller tillverkning utan snarare användandet av resurser som skadar naturen, skriver AP.
Tungmetaller i vattnet
Ett par punkter understryks särskilt och kopplas samman i rapporten:
Jorden är på väg att bli ytterligare 1,9 grader varmare, vilket är mer än vad man siktat på när Parisavtalet slöts.
Varje år dör nio miljoner av föroreningar.
Drygt en miljon av jordens åtta miljoner arter hotas av utrotning.
Upp emot 400 miljoner ton tungmetaller, giftigt slam och annat industriavfall dumpas varje år i världens vattendrag.
Över tre miljarder människor drabbas av landförstöring och bara 15 procent av jordens våtmarker finns kvar intakta.
Drygt 60 procent av fiskbeståndet är fiskat till maxnivå. Det finns över 400 ”döda zoner” som är syreutarmade i haven och plastutsläppen i haven har ökat tiofaldigt sedan 1980-talet.
Mänskligheten kommer drabbas
Problemen på planeten är så tätt sammankopplade att de måste tas itu med samtidigt, säger biologen Thomas Lovejoy, som varit vetenskaplig rådgivare till FN:s rapport.
– I slutändan kommer vi att drabbas. Det är inte vad som händer elefanterna. Det är inte vad som händer med klimatet eller vattennivåerna. Allt kommer att påverka oss, säger han till AP.