Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet från Arktis: Så snabbt smälter istäcket

"Mängden vatten som uppstår här har fördubblats de senaste femtio åren. Det är upptiningen som vinner här matchen", säger klimatforskaren Jason Box till CNN.
Foto: CNN
Stigande temperaturer och den efterföljande issmältningen är den största anledningen till de globalt stigande havsnivåerna.
Foto: CNN
Världens största ö Grönland är till 80 procent täckt av is och är hem för några av världens mest spektakulära djur.
Foto: CNN
CNN:s Clarissa Ward gjorde ett reportage från Grönland.
Foto: Skärmdump

Norra halvklotets största istäcke håller på att smälta bort. 

I ett unikt reportage besöker CNN:s Clarissa Ward Grönland för att titta närmare på klimatförändringarna som sträcker sig långt utanför öns kuster. 

– Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis, säger klimatforskaren Jason Box, som besökt Grönland i 20 års tid, i programmet. 

Programmet går att se i Expressen TV.

Världens största ö Grönland är till 80 procent täckt av is och är hem för några av världens mest spektakulära djur. 

Men isen håller på att smälta och för tredje året i rad når det nya rekordhöjder. 

– Mängden vatten som uppstår här har fördubblats de senaste femtio åren. Det är upptiningen som vinner här matchen, säger klimatforskaren Jason Box till CNN. 

LÄS MER: Klimatlarm på Antarktis – isen smälter 

CNN-journalisten Clarissa Ward berättar om sin resa till Grönland och hur hon med blotta ögat såg ismassorna smälta bort. 

– Du ser den smälta eller hör den vråla var du än befinner dig. De som bott på där hela sina liv vittnar om att isen försvinner. Tobias som man kan se i programmet jagar med sina hundar och då isen minskar tvingas han flytta tillbaka sina hundar till staden och söka andra inkomster, säger hon. 

Flera av de boende på ön hoppas nu att klimatförändringarna kommer bidra till en positiv utveckling – bland annat gör den smältande isen det enklare att jaga från vattnet och man tror också att marken under istäcket kan innehålla mineralrikedomar. Men Clarissa Ward tror inte att fördelarna kommer väga upp till de stora nackdelarna.

– Ironiskt nog tror jag att många människor på Grönland tror att de drastiska klimatförändringarna ska ge nya möjligheter. Man tror även att man ska få tillgång till de sällsynta mineraler som man tror finns i marken under isen. Vissa möjligheter skymtas för lokalbefolkningen, men de är väldigt små jämfört med de svåra utmaningar som den smältande isen innebär.

"Havsytan stiger med mer än meter"

Ön är också hem för glaciären Helheim. Varje år tömmer den cirka 40 miljarder ton vatten i havet. Men enligt forskare på New York University har den från augusti 2016 till augusti i år dragit sig tillbaka tre kilometer – den största tillbakadragningen på över tio år. 

– Det som bekymrar mig mest är förlusterna det här leder till. Mängden koldioxid i atmosfären ökar mest på grund av vår förbränning av fossila bränslen. Det gör att vi kan räkna med att havsytan stiger med mer än en meter, säger Jason Box. 


CNN:s Clarissa Ward besöker Grönland för att titta närmare på klimatförändringarna.
Foto: CNN
Expressen TV visar CNN:S dokumentär i två delar.
Foto: CNN

Stigande temperaturer och den efterföljande issmältningen är den största anledningen till de globalt stigande havsnivåerna. 

Visserligen gick det i år, efter flera år av tillbakagång, jämnt upp mellan smältning och isbildning. Men enligt Jason Box är det en anomali. Han liknar varningsklockorna med kanariefågeln i gruvan. 

– Kanariefågeln är död i den bemärkelsen att det är dags att lämna gruvan, inse att vi har ett problem och utveckla åtgärder, säger han. 


Fasar för Trumpadministrationen

Klimatforskaren menar att inte ens ett drastiskt minskande av koldioxidutsläpp är tillräckligt för att hindra smältningen. Nu fasar han för Trumpadministrationens eventuella nedskärningar på finansiering av klimatforskning. 

– Jag tror att den kortsiktiga vinsten kan vinna över den långsiktiga miljöfaran, säger han. 

Klimatdebatten i USA har olyckligtvis gått från att handla om vetenskapliga belägg till att bli allt mer politisk, anser Clarissa Ward på CNN. När hon presenterat sin research för ett dussintal forskare och den amerikanska militären har de alla beklagat hur debatten förs.

– Det är galenskap att göra detta till politik. Det är ingen politisk fråga, det är en vetenskaplig verklighet som inträffar nu med förändringar i vår miljö och det har en dramatisk påverkan på hur vi lever våra liv runtom i världen, säger hon.


Isen i Arktis håller på att smälta och för tredje året i rad når det nya rekordhöjder.
Foto: CNN

LÄS MER: Skräpberget som översvämmar Arktis 


Programmet går att se på Expressen TV. På tisdag visas del två om Grönland som då handlar om miljöproblemen som lett till vulkanutbrott, översvämningar och stigande havsnivåer.


Reportage om Grönland

Expressen TV sänder klockan 20.00 i kväll första delen av CNN:s klimatreportage från Grönland. Andra delen sänds i morgon kväll klockan 20.00.


I specialsändningen intervjuas även CNN:s reporter Clarissa Ward, som har gjort reportaget, och Expressens Magnus Falkehed, som också nyligen varit på reportageresa på Grönland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.