Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Floder försvinner när glaciärerna smälter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I kanadensiska Yukon såg forskarna hur en flods vattentillförsel ströps i takt i takt med att en glaciär började smälta. Arkivbild.
Foto: ED PLUMB / AP NATIONAL WEATHER SERVICE

Världens glaciärer är på tillbakagång på grund av den globala uppvärmningen.

Nu fruktar forskarna att de smältande glaciärerna ska erodera marken så att livsviktiga floder ändrar riktning eller försvinner helt, skriver The Guardian.

Stigande havsnivåer och översvämningar har länge varit ett stort orosmoln för världens klimatforskare. Men på vissa håll väntas klimatförändringarna i stället orsaka torka.

Bland annat så fruktar forskarna att smältande glaciärer ska orsaka kraftiga erosionsskador på den tidigare istäckta marken. Revor och skåror som i sin tur riskerar att fånga upp och avleda floder bort från mänskliga samhällen – som förlitar sig på floden för sin vattentillförsel.

Fenomenet har redan hänt, bland annat 2016 då glaciärsmältningen i kanadensiska Yukon-området fick floden Ä’äy Chù att byta riktning – bort från sjön Kluane som tidigare fått vatten från floden, skriver The Guardian.

Geologen Dan Shugar, som bevittnade händelsen, säger till tidningen att det inte råder några tvivel kring att fenomenet beror på klimatförändringarna.

– Glaciärer runtom i hela världen drar sig tillbaka. Den förstärkta reträtten som vi ser nu, vet vi otvetydigt beror på klimatförändringarna, säger han.

I Alaska försöker den amerikanska myndigheten National Park Service se över hur man kan förmildra omständigheterna för de fiskare och jägare som förlitar sig på floderna. 

– Floden kommer att klara sig, men människor kommer att besväras – eller mer, säger Michael Loso, geolog vid National Park Service, till The Guardian.

Greta Thunberg kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.