Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: En klimatkatastrof i veckan

Naturkatastrofer, som utbredd torka, sker allt oftare. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Enligt FN måste världens beredskap för naturkatastrofer bli bättre. Foto: TT NYHETSBYRÅN

FN varnar för att antalet klimatkatastrofer ökar.

Numer sker minst en klimatpåverkad händelse per vecka, skriver the Guardian. 

– Det här handlar inte om framtiden, det här är i dag, säger Mami Mizutori, biträdande generalsekreterare för FN:s kontor för katastrofriskreducering till tidningen.

Försöker du använda mindre plast?

Enligt FN sker klimatkatastrofer i en hastigare takt än någonsin förut. Trots att varje händelse inte får uppmärksamhet i medierna uppges de resultera i dödsfall, flykt och lidande.

Numer beräknar FN:s kontor för katastrofriskreducering, UNISDR, att det sker en klimatkatastrof per vecka.

– Det här betyder att vi inte längre kan se arbetet med att anpassa oss till klimatförändringarna som ett framtida problem, utan något som kräver investering nu, säger Mami Mizutori biträdande generalsekreterare vid UNISDR till the Guardian.

FN: Vi måste agera

Särskilt utsatta är utvecklingsländer, vars resurser att bemöta katastroferna är mer begränsade. För att möta framtida risker är det därför viktigt att investera i en mer klimatanpassad värld. 

I det arbetet behöver det sättas nya, mer hållbara standarder för allt ifrån infrastruktur, till byggnader och energikraftverk. 

– Vi pratar om ett klimatnödläge och klimatförändringar, men om vi inte gör något för att anpassa oss till effekterna av situationen kommer vi inte att överleva, säger Mami Mizutori till the Guardian.

Viktigt med ökad kunskap

Flera riskfyllda situationer skulle få mindre effekt om utsatta länder hade bättre system för att förvarna om kommande katastrofer, menar Mami Mizutori.

Dessutom behöver länders myndigheter öka sin beredskap och sprida större kunskap om var viktiga förnödenheter, som mat och vatten, finns att tillgå när krisen väl sker.