Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Brist på svenskt nötkött efter torkan 2018

Hör bolagets vd i Di TV Hållbart näringsliv.
Foto: LM OTERO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Det råder brist på nötkött i Sverige efter torkan 2018. Orsaken är att fler kor än vanligt slaktades, och att färre blev dräktiga. 

Samtidigt växer efterfrågan på svenskt kött.

– Det kommer att finnas utmaningar fram till maj, säger Mats Heljestrand på Ica Sverige till P4 Skaraborg

Efter 2018 års torra sommar råder det nu brist på nötkött i Sverige.

– Det var många bönder som drog ner på sina besättningar dramatiskt, för man inte kunde förse dem med foder över vintern, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt Kött till TT. 

Redan då varnades det om risk för köttbrist, men eftersom det dröjer tills kalvarna blir klara för slakt märks bristen först nu.

– Vår bedömning är att det kommer att vara utmaningar ända in i kanske maj. Det är då vi har fått signaler på att det kan stabiliseras, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4 Skaraborg

Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat på grund av pandemin när fler äter hemma i stället för på restaurang. 

Tror inte på tomma diskar

Men Viktoria Östlund, expert på nötköttsproduktion vid Lantbrukarnas riksförbund, LRF, säger till TT att hon inte tror att diskarna kommer att gapa tomma på kött.

– Vi har en säsongsvariation som spelar in nu också. Den här tiden på året har vi vanligtvis mindre tillgång på kött.

Kommer det en ny period av torka i sommar har lantbruket däremot ett bättre läge än för tre somrar sedan, säger Patrik Olsson, ordförande för LRF Värmland till P4 Värmland.

– Vi hade haft låga skördar flera år före 2018. 2019 och 2020 var bra foderår, så inom de närmaste åren ska vi inte behöva lida av en eventuell torka. 

Nytt index: Svenskt lantbruk klarar krisen

Anna-Karin Hatt vd LRF: ”Efterfrågan på svensk producerat kött har ökat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.