Efter 2018 års torra sommar råder det nu brist på nötkött i Sverige.
– Det var många bönder som drog ner på sina besättningar dramatiskt, för man inte kunde förse dem med foder över vintern, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt Kött till TT.
Redan då varnades det om risk för köttbrist, men eftersom det dröjer tills kalvarna blir klara för slakt märks bristen först nu.
– Vår bedömning är att det kommer att vara utmaningar ända in i kanske maj. Det är då vi har fått signaler på att det kan stabiliseras, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4 Skaraborg.
Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat på grund av pandemin när fler äter hemma i stället för på restaurang.
Tror inte på tomma diskar
Men Viktoria Östlund, expert på nötköttsproduktion vid Lantbrukarnas riksförbund, LRF, säger till TT att hon inte tror att diskarna kommer att gapa tomma på kött.
– Vi har en säsongsvariation som spelar in nu också. Den här tiden på året har vi vanligtvis mindre tillgång på kött.
Kommer det en ny period av torka i sommar har lantbruket däremot ett bättre läge än för tre somrar sedan, säger Patrik Olsson, ordförande för LRF Värmland till P4 Värmland.
– Vi hade haft låga skördar flera år före 2018. 2019 och 2020 var bra foderår, så inom de närmaste åren ska vi inte behöva lida av en eventuell torka.