Larmet: Brist på svensk och ekologisk vegomat

Global trend med ekologisk och vegetarisk mat gynnar hälsovårdsbolaget
Målet om att offentlig sektor ska konsumera 60 procent ekologiska matvaror fram till år 2030 är i dagsläget inte nåbart enligt Ekomatcentrum.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsminister Jennie Nilsson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges ledande konsumentorganisationer har samlats i ett upprop. 

Matbutikernas vegetariska alternativ är sällan svenska och ekologiska – i stället importeras de från utlandet.

– Det råder brist på svensk ekologisk frukt och grönt och eftersom efterfrågan på vegetarisk mat ökar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som tog emot uppropet.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Ett fåtal av de vegetariska varorna som finns i dagligvaruhandeln är svenska och ekologiska, enligt en marknadsundersökning gjord av Ekomatcentrum. 

Sverige har ett mål om att maten som går till offentlig sektor ska vara 60 procent ekologisk fram till år 2030. Det är i dagsläget inte nåbart, befarar Ekomatcentrum. 

Tillsammans med åtta av Sveriges ledande konsumentorganisationer har de skrivit under ett upprop som överlämnats till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

– Jag ser detta som ett uttryck för att vi har allt fler medvetna konsumenter som efterfrågar och väljer växtbaserade livsmedel från Sverige, säger Jennie Nilsson. 

”Vi vill ha en skrivning i livsmedelsstrategin”

Det råder brist på svensk ekologisk frukt och grönt eftersom efterfrågan på vegetarisk mat ökar, säger Jennie Nilsson. Därmed är det naturligt att dagligvaruhandeln söker produkter från utlandet. 

– Min förhoppning är att den svenska produktionen av vegetariska produkter med tiden kan motsvara den efterfrågan vi nu ser.

Med i uppropet finns konsumentorganisationerna WWF, Naturskyddsföreningen, Vi konsumenter, Sveriges konsumenter, Medveten konsumtion, KRAV, föreningen Ekokockar och Baljväxtakademin.

Deras argument är att svenska bönder ska få rätt förutsättningar att producera mer svensk, ekologisk och växtbaserad mat. 

– Vi skulle vilja ha en skrivning i livsmedelsstrategin om att försöka få till en ökning utav växtbaserat protein från Sverige, säger Eva Fröman vid Ekomatcentrum. 

Enligt Jennie Nilsson ligger den svenska livsmedelsstrategin fast. 

Blandade ihop vegetariska nuggets med kyckling

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.