Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Årets januari var den varmaste någonsin

Väntade effekter av den globala uppvärmningen
Michael Tjernström, professor vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitetFoto: EVA DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
Lufttemperaturens avvikelser från genomsnittet i januari 2020 jämfört med 1981-2010Foto: Copernicus Climate Change Service (C3S)/ECMWF)
Januari 2020 är den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts. OBS! ArkivbildFoto: COLOURBOX

Januari 2020 är den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts. 

I Europa var månaden 3,1 grader varmare än referensperioden.

– Vi ska inte gripas av panik, men vi bör absolut vara oroliga, säger Michael Tjernström, klimatprofessor.

Den globala temperaturen i januari 2020 var den högsta för en januarimånad hittills, enligt Copernicus Climate Change Services (C3S). I Europa var månaden 3,1 grader varmare än den genomsnittliga temperaturen som uppmätts för januari mellan 1981-2010.

– Om man bara tittar på en månad kan man inte säga så mycket, men det vi vet är att både globalt och i Europa har lufttemperaturen gått upp, säger Freja Vamborg, forskare vid C3S.

Mätningarna baseras på datorgenererade analyser av olika mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationen över hela världen. C3S genomförs av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av EU. Temperaturerna jämförs med de genomsnittliga temperaturerna mellan 1981 och 2010.

Sex grader varmare i delar av Europa

Vissa delar av Europa hade under januari en temperatur som var 6 grader varmare än genomsnittet. Det gäller främst Skandinavien och ett stort område i Ryssland. C3S har även bekräftat att 2019 var det varmaste året i Europa jämfört med referensperioden och globalt det näst varmaste året.

– Man ska komma ihåg att klimatet är väldigt komplext. Bara för att det blir varmare globalt är det inte en stege uppåt utan vi kan ha en väldigt kall januari igen någon gång, säger Freja Vamborg.

Jämfört med 2016, den tidigare varmaste januarimånaden globalt, var januari i år dock bara 0,03 grader varmare. Men jämfört med genomsnittet var den globala temperaturen 0,8 grader varmare.

”Ytterligare en spik i kistan”

Michael Tjernström är professor vid Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet. Även han säger att en månad är en för kort period att titta på.

– Man ska inte hänga upp sig på en siffra. Det är snarare den ökande förekomsten av värmerekord som tyder på att klimatet värms upp. Rekordet är ytterligare en spik i kistan kan man säga, säger Michael Tjernström.

Han menar att det är flera faktorer som pekar på att klimatet värms upp. Dels att värmen är fördelad över stora delar av världen och att den sammanfaller med extrem nederbörd på södra halvklotet. Han menar att vi bör reagera på dessa varningssignaler.

– Men det finns ett problem med för många varningar. Det finns en risk att folk slutar lyssna på dem. Vi ska inte gripas av panik, men vi bör absolut vara oroliga, annars gör vi inget.

– Som privatperson bör man tänka på hur man själv bidrar till uppvärmningen och ser till att man minimerar det. Men det även viktigt är att man försöker påverka de som faktiskt kan göra någonting åt det här. Även om vi som privatpersoner kan göra lite grann kommer det aldrig räcka. Det absolut viktigaste intern överrenskommelser om att minska koldioxidutsläppen.

Freja Vamborg tycker att det är viktigt att inte sitta och vänta på förändringarna innan man agerar.

– Om vi inte ser till att vi globalt sett minskar utsläppen av växthusgas kommer den globala temperaturkurvan fortsätta vandra uppåt sakta men säkert. Eller kanske inte ens sakta, men säkert i alla fall, säger hon.

Nasdaqs hållbarhetschef: Det är i år man måste agera

Nasdaqs hållbarhetschef: Det är i år man måste agera

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.