Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmar: Så påverkas vi av förändringarna

Antalet skogsbränder ökar – men beror det på klimatförändringar? Expressens Anton Gymark reder ut.
I Lancets årliga klimatrapport varnar forskarna för att folkhälsan kan försämras på grund av klimatförändringar.
Foto: USFS/NWCG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: PER-OLOV ERIKSSON / IBL/NATURFOTOGRAFERNA

Det finns få ljusglimtar i tidskriften Lancets årliga klimatrapport.

I stället är det en mörk framtid som målas upp – där klimatförändringarna riskerar att kraftigt försämra den globala folkhälsan.

– Det ser inte bra ut, säger SMHI:s analytiker Karin Lundgren Kownacki till Vetenskapsradion.

I rapporten varnar forskarna för att klimatförändringarna kommer att leda till matbrist, översvämningar, bränder och sjukdomar – vilket tillsammans kommer att påverka folkhälsan negativt.

”Årets rapport visar upp den mest oroande framtidsutsikten hittills. Klimatförändringarna spär på en hälsokris som hotar varje kontinent, land och samhälle. Ingen förblir orörd”, säger rapportförfattarna i en film som släppts i samband med rapporten enligt radion.

Svenska Joacim Rocklöv, professor inom epidemiologi på Umeå universitet, är en av forskarna som satt samman rapporten och han 

– Det finns en stor risk framöver i alla fall att mycket av de framsteg som vi har gjort inom speciellt global hälsa riskerar att gå förlorade på grund av klimatförändringar. Och klimatförändringarnas effekter märks ju både för samhälle och hälsa och via samhälle till hälsa, säger han till Vetenskapsradion.

”Vi måste agera”

Men allt är inte becksvart i rapporten, då forskarna hoppas att mänskligheten ska lära sig av coronapandemin och ställa om för klimatet innan det är för sent.

Enligt Karin Lundgren Kownacki, analytiker för klimatanpassning på SMHI, har pandemin gjort så att folkhälsofrågor fått mer uppmärksamhet – men hon är ändå orolig

– Att ta sig an klimatutmaningarna kan också vara en möjlighet. Vi måste agera, och vi måste agera inom de nästa fem åren. Vi lever ju i ett kritiskt decennium. Men det är en dyster rapport, det är det. Det ser inte bra ut, säger hon till radion.

Varmaste november någonsin runtom i världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.