Mätningen på 421,21 ppm är ett dagssnitt gjort vid observatoriet vid vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Mätningarna där har pågått sedan 1958 och visar tydligt vilken påverkan människan har haft på atmosfären. När mätningarna inleddes för 63 år sedan låg nivån på 315 ppm.
– Ökar ppm-halten till 450 är det till 52 procents risk att vi får en global ökning på två grader, har Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet och tidigare medförfattare till IPCC-rapporterna tidigare sagt till Expressen.
Rekordet handlar bara om en enskild dag, vid en tidpunkt på året som siffrorna brukar nå sin topp. Men snittet för de senaste två månaderna har varit över 417 ppm, skriver Washington Post, och noterar att årssnittet därmed troligen hamnar över 416 ppm – halvvägs mellan de förindustriella värdena och en dubblering av dessa.
En sådan fördubbling av halten koldioxid i atmosfären – något som beräknas kunna ske till 2060 – skulle enligt en forskningsrapport från förra året troligen ge en uppvärmning av planeten på någonstans mellan 2,3 och 4,5 grader.
https://twitter.com/SteveBowenWx/status/1379112104687456256Fortsätter värmas upp under lång tid
Även om utsläppen av koldioxid skulle störtdyka, skulle jorden fortsätta att värmas upp under en lång tid framöver.
– Koldioxid ackumuleras i atmosfären. Uppvärmningen vi upplever i dag handlar om alla våra utsläpp sedan den industriella revolutionen, inte bara utsläppen det senaste året, säger klimatforskaren Zeke Hausfather till Washington Post och påpekar att de nya rekorden har nåtts trots en kraftig minskning av utsläpp under en period i början av pandemin. Utsläppen har därefter återgått till nästan samma nivå som innan pandemin igen.
”Vi kan inte undvika klimatförändringarna, de är redan här. Men det är fortfarande möjligt att undvika det värsta med smart politik som inser hur stort hotet är och hur stort behovet av snabba åtgärder är”, skriver Nasa-forskaren Kate Marvel till Washington Post.
https://twitter.com/GretaThunberg/status/1379021499651215360