Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om koldioxidrekord: ”Minst sagt banbrytande”

Besök från förra sommaren i Stockholm Exergis testanläggning för CCS-teknik.
Observatoriet vid Manua Loa har mätt koldioxidhalterna i atmosfären sedan 1958. Då låg halten på 315 ppm. Nu har den för första gången passerat 420.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL
”Minst sagt banbrytande”, skriver Greta Thunberg om mätningarna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT

På påskaftonen nåddes ett nytt, dystert koldioxidrekord. 

För första gången någonsin uppmättes koncentrationen av koldioxid i atmosfären till över 420 ppm (parts per million).

”Det är minst sagt banbrytande. Och jag menar inte på ett bra sätt”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Mätningen på 421,21 ppm är ett dagssnitt gjort vid observatoriet vid vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Mätningarna där har pågått sedan 1958 och visar tydligt vilken påverkan  människan har haft på atmosfären. När mätningarna inleddes för 63 år sedan låg nivån på 315 ppm.

– Ökar ppm-halten till 450 är det till 52 procents risk att vi får en global ökning på två grader, har Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet och tidigare medförfattare till IPCC-rapporterna tidigare sagt till Expressen.

Rekordet handlar bara om en enskild dag, vid en tidpunkt på året som siffrorna brukar nå sin topp. Men snittet för de senaste två månaderna har varit över 417 ppm, skriver Washington Post, och noterar att årssnittet därmed troligen hamnar över 416 ppm – halvvägs mellan de förindustriella värdena och en dubblering av dessa. 

En sådan fördubbling av halten koldioxid i atmosfären – något som beräknas kunna ske till 2060 – skulle enligt en forskningsrapport från förra året troligen ge en uppvärmning av planeten på någonstans mellan 2,3 och 4,5 grader.

https://twitter.com/SteveBowenWx/status/1379112104687456256

Fortsätter värmas upp under lång tid

Även om utsläppen av koldioxid skulle störtdyka, skulle jorden fortsätta att värmas upp under en lång tid framöver. 

– Koldioxid ackumuleras i atmosfären. Uppvärmningen vi upplever i dag handlar om alla våra utsläpp sedan den industriella revolutionen, inte bara utsläppen det senaste året, säger klimatforskaren Zeke Hausfather till Washington Post och påpekar att de nya rekorden har nåtts trots en kraftig minskning av utsläpp under en period i början av pandemin. Utsläppen har därefter återgått till nästan samma nivå som innan pandemin igen.

”Vi kan inte undvika klimatförändringarna, de är redan här. Men det är fortfarande möjligt att undvika det värsta med smart politik som inser hur stort hotet är och hur stort behovet av snabba åtgärder är”, skriver Nasa-forskaren Kate Marvel till Washington Post.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1379021499651215360

Svaret på mysteriet med enorma slukhålen

Forskare flög ner drönare i kratern • ”Slumrande jätte” oroar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.