Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larm om koldioxidrekord i atmosfären: ”Leker med eld”

Uppgifterna kommer från ett av de mest välkända koldioxidobservatorierna i världen, Mauna Loa på Hawaii.
Foto: JOACHIM WALL
Sverige är ett gott exempel på hur det faktiskt går att sänka nivåerna, enligt Pieter Tans.
Foto: LARS LINDQVIST / DN

WASHINGTON DC. Koldioxidhalten i atmosfären är på de högsta nivåerna på flera miljoner år.

På observatoriet Mauna Loa på Hawaii uppdateras siffrorna dagligen. 

– Det här visar att vi leker med elden bokstavligt talat, säger Pieter Tans på den amerikanska havs- och atmosfärmyndigheten NOAA.

Expressen börjar i dag publicera dagliga siffror över mätningar av koldioxidhalten i atmosfären.

Uppgifterna kommer från ett av de mest välkända koldioxidobservatorierna i världen, Mauna Loa på Hawaii.

Siffrorna analyseras av den amerikanska havs- och atmosfärsmyndigheten NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, som bland annat ansvarar för USA:s miljöskydd till havs. 

Enligt Pieter Tans, chef för myndighetens team för mätning av växthusgaser, visar siffrorna från det välkända observatoriet på Hawaii på en tydlig trend. Men inte bara där utan på andra platser där andra mätningar görs. 

– Mätningar från hela världen visar hur koldioxidhalten kontinuerligt går uppåt, år efter år. Den huvudsakliga orsaken är att vi dagligen bränner olja, kol, och naturgas och det som kommer ut ur skorstenen är koldioxiod. 

Ökande nivå

1958 genomfördes de första mätningarna vid observatoriet på Hawaii och då låg nivån på 315 ppm, efter engelskans parts per million. 1986 hade nivån ökat till 350 ppm och 2013 visade mätningarna på 400 ppm. 

Tans liknar det vid en filt över jorden som blir tjockare och tjockare i takt med att utsläppen ökar – och att konsekvenserna är allvarliga. 

– Det här visar att vi fortsätter att påverka den globala atmosfären varje år. Vi människor ligger bakom den globala uppvärmningen tillsammans och vi har sett vad det kan leda till i form av extrema skogsbränder och torka. Det börjar bli väldigt svårt att leva med, säger han. 

På observatoriet Mauna Loa på Hawaii uppdateras siffrorna dagligen.
Foto: NOAA

”Det är brådskande”

Han välkomnar att siffrorna som tas fram dagligen görs tillgängliga för allmänheten och hoppas att det kan fungera som en väckarklocka. 

– Det är brådskande att vi kommer till sans och gör något i stället för att låta det fortsätta. Jag säger det här med mycket passion, jag tänker på mina barnbarn och vilken värld de kommer att få leva i. 

Han säger samtidigt att Sverige är ett gott exempel på hur det faktiskt går att sänka nivåerna.

– I ert land lyckades ni faktiskt att minska på utsläppen under en tjugoårsperiod, bland annat genom kärnkraft i stället för kol och förbättringar när det gäller energieffektivitet i främst byggnader. Sverige lyckades väl och vi kan alla göra bättre ifrån oss för att ta itu med det här problemet, säger Pieter Than. 

Så har koldioxidnivåerna förändrats

# Starten av den industriella revolutionen: 280 PPM.

# När Mauna Loa-mätningarna inleddes 1958 var nivån 315 PPM.

# 400 PPM-gränsen passerades 2013.

# 22 maj 2018 var siffran 410.04

# 22 april 2019 var nivån 414.14

# 22 maj 2019 var siffran 414,48

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.