Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läraren: ”Jag har inte mitt prickskyttegevär”

Greta Thunberg i stor intervju om Trump, Putin och hatet
Greta Thunberg deltog i en klimatstrejk i Iowa i fredags.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Greta Thunberg intevjuas av Expressen i Iowa.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES

En gymnasielärare i den amerikanska delstaten Iowa har stängts av och utreds av polisen efter att han skrivit hot riktade mot Greta Thunberg, skriver New York Times. 

”Jag har inte mitt prickskyttegevär”, kommenterade läraren på ett inlägg där en tidigare elev frågade vilka som skulle gå på klimataktivistens demonstration.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg befinner sig just nu på resa genom USA och i fredags ledde hon en klimatstrejk i Iowa City – hennes fjärde klimatstrejk sedan ankomsten till Nordamerika.

Nu har en gymnasielärare i delstaten stängts av från sitt arbete efter att han kommenterat ett inlägg på Facebook där en tidigare elev frågat vem som skulle gå på fredagens demonstration. Eleven hade även länkat till en artikel om Greta Thunberg.

”Jag har inte mitt prickskyttegevär”, svarade läraren.

– Det var inte ett skämt. Det var inte grundlöst. Det var oåterkalleligt avskyvärt och fel, säger eleven som delade artikeln enligt New York Times.

Greta Thunberg intervjuades av Expressen TV vid klimatstrejken i Iowa.
Foto: Expressen TV

Lärare utreds efter hot mot Greta Thunberg

Läraren kommer inte att få jobba under den tid som utredningen mot honom pågår, uppger skolan i ett uttalande.

”Vi är medvetna om situationen på sociala medier som involverar en av våra anställda. Innehållets karaktär fick oss att stänga en den anställda under utredningens gång”, skriver skolan.

Det är inte första gången läraren väcker uppmärksamhet genom kontroversiella uttalanden på sociala medier, rapporterar New York Times. I juli publicerade han bilder på de fyra kvinnliga politikerna från Demokraterna som Donald Trump tidigare gått till stenhård attack mot.

”Alla fyra borde sparkas... Värsta amerikanerna under min livstid”, skrev läraren.

Greta Thunberg reser genom Nord- och Sydamerika

Även polisen utreder nu uttalandet, enligt USA Today.

Greta Thunberg deltog i fredags i en klimatstrejk i Iowa City tillsammans med minst 3 000 personer.

– Världsledarna fortsätter att bete sig som barn och någon måste vara den vuxna i rummet, sa Greta Thunberg i ett tal inför folkmassan.

Sedan hon anlände till USA förra månaden har Greta Thunberg även deltagit i demonstrationer i New York, Washington och Montreal.

Nu går resan vidare – genom Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika till Santiago i Chile, där FN håller sina sina årliga klimatförhandlingar i början av december.

Greta Thunberg storfavorit till Nobels fredspris

Tidigare har fem svenskar fått Nobels fredspris. Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, kan bli den sjätte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.