Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämna och fynda urvuxna lucialinnen på H&M

Anna Gedda om hur H&M arbetar och problemen med barnarbete.

Från och med den 21 november kan du lämna in urvuxna lucialinnen – och fynda begagnade – på utvalda H&M-butiker i Sverige. Vinsten går direkt till Rädda barnen.

– Den här kampanjen är ett sätt för oss att uppmuntra och förenkla för våra kunder att göra mer hållbara val, säger Amanda Larsson, presskontakt H&M Sverige.

H&M:s nya kampanj ”För traditionen vidare” innebär att kunder från och med den 21 november till och med den 15 december kan lämna in urvuxna lucialinnen på ett 70-tal butiker runtom i Sverige. 

Syftet är att öka återanvändningen av ett plagg som vanligtvis endast används en kort stund en dag om året.

– Just lucialinnet är ett av de klädesplagg som kanske används allra minst – under ett halvtimmeslångt luciatåg, den 13 december. Inför årets luciatåg vill vi erbjuda möjligheten att köpa begagnade linnen till ett bra pris, säger Amanda Larsson.

Säljs för 50 kronor

De insamlade linnena säljs vidare till andra kunder för 50 kronor. När de tas emot i butiken ses de över, ångstryks och säljs därefter vidare.

De insamlade linnena säljs vidare till andra kunder för 50 kronor.
Foto: H&M
Alla linnen i barnstorlekar, oavsett märke, tas emot.
Foto: H&M
Intäkterna går till Rädda barnen.
Foto: H&M

– Om de inte skulle vara hela och rena så lever plaggen ändå vidare via vår klädinsamling, som finns i alla våra H&M-butiker, säger Amanda Larsson.

Alla linnen i barnstorlekar, oavsett märke, tas emot. Hela summan går oavkortat till Rädda barnen, enligt Amanda Larsson. H&M skänker ytterligare tio kronor för varje inlämnat linne. 

Är fler liknande kampanjer på gång i Sverige eller andra länder?

– Det här är första gången som kampanjen lanseras, vilket vi är väldigt glada för. Vi gillar att utmana oss själva, testa nya saker och efterhand så kommer vi att utvärdera satsningen för att se hur det tas emot bland våra kunder runtom i landet.

H&M:s vd om klimatskam

H&M:s vd Karl-Johan Persson var nyligen i blåsväder då han i en intervju med Bloomberg sade att han är skeptisk till klimatprotester som handlar om förbud. Mycket handlar om att ”stoppa saker, stoppa konsumtion, stoppa flygandet”, säger han i intervjun.

– Ja, det kan leda till en liten klimatpåverkan, men det kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser. 

I en intervju med Expressen tidigare i oktober var klädjättens vd inne på samma sak. 

– Lösningen är innovationer, innovationer i förnybar energi, innovationer i hållbara material och liknande. Skam och förbud är inte lösningen på världens hållbarhetsproblem, sade han då. 


I filmen ”Jag kommer hem igen till jul” försonas Jöback med sin uppväxt

Inspirerad av hans liv – "Många hemligheter som kommer upp till ytan"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.