I december förra året kunde Expressen avslöja att avfall från batteriåtervinning dumpats på en åker i Kumla, en byggtomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna.
Avfallet kom ifrån Sveriges största återvinnare, finska Urecycle. Det som dumpats var så kallad svart massa, giftigt avfall från hanteringen av vanliga alkaliska batterier.
Nu kan Expressen berätta att avfallet spridits ytterligare. Ett företag i Eskilstuna åtog sig att lagra ett antal säckar med okänt material – som visade sig vara svart massa.
– Vi hade ingen aning om vad det var, sånt frågar man inte alltid om. Det är ju kundens material som den vill ha lagrat, säger Titti Sundström som sitter i företagets styrelse.
Kunden heter LMAG, eller LMA-gruppen.
Det är samma underentreprenör som tagit hand om all den svartmassa som hamnat på villovägar från återvinnaren Urecycle.
LMA-gruppens jurist, Erik Johansson, menar dock att de inte har agerat felaktigt.
– De fick veta att avfallet inte var miljöfarligt och har hanterat det därefter.
Säckarna står kvar
Enligt Titti Sundström var det drygt 25 säckar med svart massa som de förvarade åt LMA-gruppen.
– Vi hade allt inlåst och under tak. Så fort vi läste om det förstod vi ju vad det var och ringde kommunen direkt, säger hon.
Hon vill noga understryka att de inte längre samarbetar med LMA-gruppen.
David Aronsson, miljöinspektör på Eskilstuna kommun, säger att man fortfarande inte vet exakt vad man ska göra med säckarna.
– Urecycle och LMAG arbetar med att få dem till en godkänd mottagare.
Gjorde inga kontroller
Enligt Urecycle beror den svarta massans olovliga spridning på att LMA-gruppen inte följt sitt avtal. De har tidigare sagt att de jobbat ihop under perioden maj-september 2019, och att avtalet sedan avslutades.
Men enligt uppgifter till Expressen ska Urecycle ha jobbat med LMAG tidigare än så.
Något som den operativa chefen på Urecycle, Pekka Väänänen, nu bekräftar.
– De har installerat utrustning, samt haft personal som arbetat med en process hos oss tills vi själva tog över, säger han.

Enligt Pekka Väänänen gjorde man tidigare kontrollbesök en gång om året hos de underentreprenörer som hanterade material, till exempel svart massa.
Eftersom LMA-gruppen inte började ta emot material förrän våren 2019 gjordes inga kontroller innan dess, trots att de arbetade för Urecycle.
– Vi har ändrat det nu så att det första besöket görs inom tre månader i stället, säger Pekka Väänänen.
LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige