Kvinnor och äldre bäst på att undvika matsvinnet

Dagligvaruhandeln försöker anpassa beställningarna för att minska matsvinnet, men många butiker prissänker också frukt, grönt, mejeri och bröd för att behöva slänga mindre.
Foto: CHRISTIAN BJÖRNERHAG / Axfood
På Axfood följer man upp beställningarna för att rätt mängd varor ska tas hem och minimalt med mat ska slängas. Frukt och grönt med någon skönhetsfläck prissänks ofta.
Foto: Axfood
Coop jobbar också med att prissänka produkter som inte riktigt ser ut som kunderna förväntar sig.
Foto: PRESSBILD
En tredjedel av all mat som tillverkas kasseras.
Foto: PRIVAT
Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon är mån om att använda rester och planerar matinköpen genom att bland annat välja frysvaror som kan tas fram i rätt mängd när de ska användas.
Ingrid Strid är biolog i botten och forskar sedan 2010 om matsvinnsfrågor på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: GUNILLA LEFFLER / SLU

Två av tre kvinnor försöker minska sitt matsvinn.

Och äldre är också bra på att ta tillvara på rester, visar en färsk undersökning.

– Om personer som tidigare haft för vana att slänga kött och ost har förändrat sitt beteende så gör det stor skillnad på klimatavtrycket, säger matsvinnsforskaren Ingrid Strid.

Mer än varannan svensk – 56 procent – uppger i en undersökning gjord av Kantar-Sifo på uppdrag av livsmedelskedjan Axfood att de det senaste halvåret aktivt försökt kasta mindre mat.

– Vanligaste sättet att minska matsvinnet är att göra matlådor eller frysa in maten. Traditionellt sett har kvinnor varit mer aktiva i köket, men med berömda kockar som Paul Svensson som går bräschen kan nog mycket förändras. Och Sifon visar att män i större utsträckning än kvinnor kan tänka sig att laga mindre portioner för att minska matsvinnet, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood som från 2015 till 2025 ska halvera matsvinnet. 

Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon är mån om att använda rester och planerar matinköpen genom att bland annat välja frysvaror som kan tas fram i rätt mängd när de ska användas.
Foto: Axfood

”Män generellt sett inte lika engagerade”

Att två tredjedelar av kvinnorna har minskat sitt matsvinn förvånar inte Åsa Domeij:

– Det finns könsskillnader i miljö- och klimatengagemang. Män är generellt sett inte lika engagerade i de här frågorna och de verkar ta till sig annan information i medierna, men det vi ser är att bland de personer som ändå har minskat matsvinnet så är miljöskäl och etiska skäl lika tunga hos såväl kvinnor som män, berättar hållbarhetschefen.

Så minskar hållbarhetschefen Åsa Domeij sitt eget matsvinn:

■ Gör pannkaka av mjölk som håller på att bli gammal.

■ Fryser i skivor in bananer som är på väg att bli övermogna och använder dem i smoothies.

■ Har långt till butiken och köper ofta frysta grönsaker för att inte riskera att ha för mycket i kylen som blir dåligt. ”Frysen borde få högre status. Vitaminvärdet är fortsatt högt och svinnet blir minimalt”, menar Åsa.

■ Anpassar recepten efter vilka rester hon för stunden har hemma. ”Det är bara gott att variera pastasåserna”, säger hon.

LÄS MER: Så sparar du pengar på livsmedelsjättarnas arbete mot matsvinn – och så bra är kedjorna på att slänga mindre 

En tredjedel av all mat som produceras kastas och störst är egentligen svinnet i livsmedelsindustrin och hemma hos konsumenterna.

– Men vi i dagligvaruhandeln kan ändå bidra på massor av sätt, främst genom att planera inköpen ännu bättre och till exempel se till att inte lägga upp berg av frukt och grönt som då riskerar att klämskadas och bli gammalt, fortsätter Åsa Domeij.

Butikerna prissänker för att minska matsvinnet

Ett annat sätt att undvika att varor inte säljs är att prissänka.

– Sänker man bara priset finns det massor av varor som har kort hållbarhetsdatum eller skönhetsfläckar som kan komma till användning hos kunderna i stället för att stora brödkedjor tar tillbaka brödet. Det bröd som återtas av leverantörerna används till exempel till att göra etanol eller producera jäst. Det är bra. Men det bästa är förstås om brödet äts upp, säger Åsa Domeij.

Matsvinnsforskaren Ingrid Strid på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala säger att det faktum att maten relativt sett har blivit billigare har bidragit till att matsvinnet har ökat. 

– Förr hade man ekonomiska skäl att ta vara på allt. När maten utgör en mindre del av hushållsbudgeten är inte det argumentet lika starkt, men medvetenheten om att vi måste få ner matsvinnet gör skillnad. Många har också kastat mat för att man blint litat på bäst-före-datum, men det finns i de flesta fall ingen korrelation mellan vad som är farligt att äta och vad som passerat datummärkningen, säger hon.

Ingrid Strid är biolog i botten och forskar sedan 2010 om matsvinnsfrågor på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: GUNILLA LEFFLER / SLU

Ingrid Strid utvecklar resonemanget:

– Kyckling och köttfärs måste förstås genomstekas så den kunskapen behöver man bära med sig, men i övrigt räcker det långt med att lukta och smaka på mat innan den döms ut.

Fakta / Svenskarnas attityd till matsvinn

■ 56 procent av svenskarna (och två tredjedelar av kvinnorna) uppger att de aktivt försökt minska sitt matsvinn det senaste halvåret.

■ Miljöskäl är främsta orsaken (42 procent), följt av ”etiska skäl” (37 procent).

■ Vanligaste sättet att slänga mindre mat är att göra matlåda (61 procent), frysa in maten (54 procent) och planera matinköpen bättre (47 procent).

■ 37 procent anger att de inte aktivit försökt minska matsvinnet, men menar att de inte kan minska matsvinnet mer än vad de redan gjort.
■ 83 procent av 56-79-åringarna säger att de redan har minskat matsvinnet så mycket det går, men bara 43 procent av 35-åringarna. 

■ 46 procent hävdar att de kommer att försöka minska sitt matsvinn under det kommande halvåret.

Källa: Kantar-Sifos undersökning med 1051 intervjuer 14-20 augusti 2019 på uppdrag av Axfood.

LÄS MER: Matsvinnet har stor negativ inverkan på klimatet 

LÄS MER: Hushållen är de största bovarna för matsvinnet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.