Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvarts miljard till klimatprojekt – som döms ut av experterna

Svenska staten satsar över en kvarts miljon på ett klimatprojekt med spisar, i syfte att minska utsläpp i Afrika. Bilden visar en liknande spis, som används av en kvinna i Indien.Foto: RAFIQ MAQBOOL / AP TT NYHETSBYRÅN
En pojke häller kol i en annan typ av spis.Foto: Pascal Deloche / Godong / DPA

Svenska staten satsar över en kvarts miljard på ett klimatprojekt med syftet att minska utsläpp i Afrika.

Enligt Dagens Nyheters granskning av projektet rör det sig om över en miljon ”energieffektiva” spisar som ska distribueras till familjer i Afrika.

– Jag är förvånad över och skeptisk till att man har satsat en så stor summa på projekt med spisar som använder ved och träkol, säger Francis X Johnson, forskare vid Stockholm Environment Institute till DN.

Energimyndigheten har satsat 252 miljoner kronor på att få befolkningen i utvecklingsländer att använda ”energieffektiva spisar”.

Målet med projektet är att minska bränsleförbrukning, och därmed utsläpp av växthusgaser och skogsavverkning, skriver Dagens Nyheter.

Utbetalningarna började redan år 2009, och tidningens granskning visar att miljonerna fortsätter strömma till, trots att flera internationella studier visar att liknande projekt är allt annat än effektiva.

Ett av 50 hushåll använde spisen

Dagens Nyheter lyfter en studie från Cambridge University i Storbritannien som slutfördes 2010, och visade att bara två procent – ett av 50 hushåll – använde spisen de fick.

Dessutom använde de mer ved till den donerade spisen än innan.

En amerikansk studie från 2012 av ett fyraårigt spisprojekt i Indien visade att vedkonsumtionen inte förändrats.

Forskare: ”Förvånad och skeptisk”

Energimyndighetens projekt får Francis X Johnson, forskningsledare och senior research fellow vid miljöforskningsorganisationen Stockholm Environment Institute, SEI, att höja på ögonbrynen.

– Jag har inte utvärderat just dessa projekt men jag är förvånad över och skeptisk till att man har satsat en så stor summa på flera projekt bara med spisar som använda ved och träkol, säger Francis X Johnson till Dagens Nyheter.

– Vår forskning visar att det mest effektiva både för klimat och hälsa i stället är att byta bränsle till biogas eller bioetanol.