Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kryssningar stora miljöboven i Europa – värre än alla bilar

Forskare varnar: Skyfallen värre än väntat
Kryssningsfartyg tillhörande Carnival Corporations – den största miljöboven.
Foto: Carnival Corporations

Kryssningsfartyg i Europa släpper ut nästan 20 gånger mer svaveldioxid – än alla världsdelens bilar tillsammans.

Allra värst är kryssningsjätten Carnival Corporations.

Det visar en ny studie från tankesmedjan Transport och miljö, enligt Financial Times. 

Det är den europeiska tankesmedjan Transport och miljö som har undersökt 203 kryssningsfartyg i Europas vatten 2017. Av de 20 mest förorenande fartygslinjerna ägs sju av Carnival Corporation, världens största kryssningsoperatör.

Enligt studien släppte alla kryssningsfartyg tillsammans ut 62 miljoner kiloton svaveldioxid under 2017 – att jämföra med bilarnas 3,2 miljoner kiloton. Och Carnival Corporation stod för hälften av fartygsutsläppen, enligt Financial Times.

Det innebär att företagets kryssningar släpper ut tio gånger mer än de europeiska bilarna.

Bakslag för Carnival Corporation

Rapporten är ett nytt bakslag för kryssningsjätten.

Den kommer bara några dagar efter att Carnival Corporation gått med på att betala böter på 20 miljoner dollar, motsvarande 188 miljoner kronor, för att ha blivit påkommet med att bland annat läcka gas, dumpa avloppsvatten och plastavfall.

De senaste åren har sjöfartsindustrins miljöpåverkan börjat granskas alltmer och 2020 ska nya regler kring utsläpp av svaveldioxid tas i bruk. Enligt Transport och miljö kommer dock kryssningsfartygens utsläpp – även efter de nya reglerna – fortsätta att vida överskrida bilutsläppen i Europa.

Värst drabbade av svaveldioxidutsläpp är Barcelona, Palma Mallorca och Venedig.

Enligt studien har länderna kring Medelhavet högst nivåer av svaveldioxid från kryssningsfartyg eftersom de dels är populära bland turister – dels inte ingår i ett så kallat svavelkontrollområde. Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen utgör ett så kallat utsläppskontrollområde, där den tillåtna svavelhalten i bränslet är begränsad.

Längs Nordamerikas och Karibiens kuster begränsar man också svavel, och även kväve.

Låga halter svaveldioxid i Sverige

Carnival Corporation driver nio kryssningslinjer, som utgör nära hälften av hela marknaden. Bland annat Princess Cruises, Holland America Line och Costa.

Svavel finns i fossila bränslen och släpps ut som svaveldioxid vid förbränning. Utsläppen påverkar människors hälsa och bidrar till försurning. I Sverige har dock utsläppen minskat drastiskt sen 70-talet, och i dag är halterna så låga att de inte orsakar några hälsoproblem.

Även i Europa har utsläppen minskat kraftigt de senaste decennierna.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.