Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krukväxterna som suger upp farliga ämnen ur luften

Murgrönan är med på NASA:s topp 18 lista. Foto: NINA BERGSTRÖM / BERGSTRÖM NINA
Svärmorstungan, till höger, renar luften. Foto: ANNA SKOOG

Fyll hemmet med sköna gröna växter, och må bättre fysiskt och psykiskt. Det konceptet tror trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson på. 

När forskare på NASA undersökte växters hälsoeffekter fann de också 18 krukväxter som suger upp farliga kemikalier som finns i våra hem. 

Krukväxter som murgröna, svärmorstunga och fredskallasläktet kan rena luften. Det fann den amerikanska rymdfartskostmyndigheten NASA i en undersökning.

Forskarna fann 18 växter som minskar mängden formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak som finns i de flestas hem. Ämnena finns i allt ifrån papperskassar till plast och rengörningsmedel och kan trigga bland annat illamående, svullnad och hosta.

”Det är också hälsosamt”

Vi mår bättre psykisk och fysiskt av att ha växter runtomkring oss, berättar Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare. 

– Det är också hälsosamt. Inte bara för att det är vackert att titta på, utan för att det betyder någonting för miljön, luften vi andas, säger hon. 

Framförallt gröna bladväxter har egenskaper som förbättrar luft och inomhusmiljö, berättar Gunnel Carlson. Själv har hon alltid en grön bas med tåliga växter, och piffar sedan till hemmet med andra växter efter säsong. 

”Nästan ingen anledning att inte ha växter inomhus”

– Det finns nästan ingen anledning att inte ha växter inomhus, tycker jag.

– Många tycker att det är så besvärligt med växter. Men om man tänker att det är som människor som behöver ljus, luft och vatten. Och så får man hålla lite koll på dem. Man kan inte bara ställa dem i ett hörn och glömma bort dem, det är levande material. Det är viktigt, säger hon. 

NASA lyfter fram följande växter med renande egenskaper:

Findadelpalm 

Spjutbräken 

ormbunken Nephrolepis obliterata

Ampellilja 

Silverkallor 

Guldpalm 

Benjaminfikus 

Gullranka

Flamingo lilja 

Sparrisväxtarten Liriope muscari 

enhjärtbladiga Rhapis 

Gerbera jamesonii 

Doftdracena 

Murgröna 

Svärmorstunga 

Guldbandsdracena

Fredskallasläktet 

Krysantemum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.