Murgrönan är med på NASA:s topp 18 lista. Foto: NINA BERGSTRÖM / BERGSTRÖM NINAMurgrönan är med på NASA:s topp 18 lista. Foto: NINA BERGSTRÖM / BERGSTRÖM NINA
Murgrönan är med på NASA:s topp 18 lista.  Foto: NINA BERGSTRÖM / BERGSTRÖM NINA
Svärmorstungan, till höger, renar luften. Foto: ANNA SKOOGSvärmorstungan, till höger, renar luften. Foto: ANNA SKOOG
Svärmorstungan, till höger, renar luften.  Foto: ANNA SKOOG

Krukväxterna som suger upp farliga ämnen ur luften

Publicerad

Fyll hemmet med sköna gröna växter, och må bättre fysiskt och psykiskt. Det konceptet tror trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson på. 

När forskare på NASA undersökte växters hälsoeffekter fann de också 18 krukväxter som suger upp farliga kemikalier som finns i våra hem. 

Krukväxter som murgröna, svärmorstunga och fredskallasläktet kan rena luften. Det fann den amerikanska rymdfartskostmyndigheten NASA i en undersökning.

Forskarna fann 18 växter som minskar mängden formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak som finns i de flestas hem. Ämnena finns i allt ifrån papperskassar till plast och rengörningsmedel och kan trigga bland annat illamående, svullnad och hosta.

”Det är också hälsosamt”

Vi mår bättre psykisk och fysiskt av att ha växter runtomkring oss, berättar Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare. 

– Det är också hälsosamt. Inte bara för att det är vackert att titta på, utan för att det betyder någonting för miljön, luften vi andas, säger hon. 

Framförallt gröna bladväxter har egenskaper som förbättrar luft och inomhusmiljö, berättar Gunnel Carlson. Själv har hon alltid en grön bas med tåliga växter, och piffar sedan till hemmet med andra växter efter säsong. 

”Nästan ingen anledning att inte ha växter inomhus”

– Det finns nästan ingen anledning att inte ha växter inomhus, tycker jag.

– Många tycker att det är så besvärligt med växter. Men om man tänker att det är som människor som behöver ljus, luft och vatten. Och så får man hålla lite koll på dem. Man kan inte bara ställa dem i ett hörn och glömma bort dem, det är levande material. Det är viktigt, säger hon. 

NASA lyfter fram följande växter med renande egenskaper:

Findadelpalm 

Spjutbräken 

ormbunken Nephrolepis obliterata

Ampellilja 

Silverkallor 

Guldpalm 

Benjaminfikus 

Gullranka

Flamingo lilja 

Sparrisväxtarten Liriope muscari 

enhjärtbladiga Rhapis 

Gerbera jamesonii 

Doftdracena 

Murgröna 

Svärmorstunga 

Guldbandsdracena

Fredskallasläktet 

Krysantemum

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag