Kronprinsessans fullspäckade klimathöst

Vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, Johan Kuylenstierna, berättar vad kronprinsessans engagemang i klimatfrågorna betyder.
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle plockar skräp i skogen till Håll Sverige Rent-dagen, september 2019.
Foto: Kungahuset / Instagram
Kronprinsessan Victoria invigningstalar vid torsdagens EU-konferens i Umeå om Arktis.
Foto: ERIK ABEL / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria är med i Lysekil och namnger SLU:s nya forskningsfartig R/V Svea, september 2019.
Foto: KARL-ROGER KARLSSON / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria med vinnaren Macinley Butson från Australien vid utdelningen av Stockholm Junior Water Prize på Berns, augusti 2019.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik besöker Amager Bakke, ett värmekraftverk där avfall och sopor blir till värme och energi. På taket till kraftverket har man anlagt en konstgjord skidbacke. Där finns det även utrymme för vandring och klättring.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och kronprins Frederik besöker House of Green som är ettshowroom där gäster får möjlighet att se danska innovationslösningar för grönomställning och hållbarhet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Klimatmöte på Island om Arktis, besök vid havsfiskelaboratorium i Lysekil och studiebesök om plaståtervinning i Motala.

Kronprinsessan Victoria, 42, är ambassadör för FN:s globala mål – och hon har en fullspäckad klimathöst. 

Vid sidan om alla andra offentliga uppdrag fortsätter kronprinsessan Victoria att prioritera miljöfrågor. 

För 3,5 år sedan utsågs hon av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 16 internationella ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans med fotbollsspelaren Leo Messi, skådespelaren Forest Whitaker och Belgiens drottning Mathilde fick kronprinsessan Victoria då i uppgift att arbeta för att exempelvis säkerställa en välmående planet, stoppa fattigdom och skapa fred. 

Särskilt fokus har hon lagt på världshaven, på att förändra den globala fiskeindustrin och på hälsa. 

Och hon har tagit ambassadörskapet på största allvar. Kronprinsessan har sedan dess deltagit i FN-möten i New York, gjort studiebesök vid fiskeriföretag i Japan och finns till exempel ofta med när Stockholm Resilience Centre, en internationell forskningsenhet vid Stockholms universitet, ordnar aktiviteter. 

Kronprinsessan Victoria provar på att styra Kustbevakningens båt utanför Simrishamn när hon besöker Marint centrum för att informera sig om arbetet med bland annat miljösanering av sjunkna fartyg och ”spökgarn”, augusti 2019.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria anländer till Marint centrum i Simrishamn, augusti 2019.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Kronprinsessan behärskar så många typer av frågor”

Johan Kuylenstierna, som fram till i fjol var vd för Stockholm Resilience Centre, berättade inför kronprinsessans 40-årsdag för Expressen om ett FN-evenemang i New York i juni 2017. Där framhöll en FN-tjänsteman att han aldrig förr sett en kunglighet sitta med så länge och anteckna så febrilt och intresserat. Enligt Kuylenstierna är det också ovanligt att en FN-ambassadör är så påläst som Victoria. 

– Hon behärskar så många typer av frågor, inte minst samhällsfrågor. Hon reser mycket i världen, ställer frågor och har själv mycket att bidra med. Historiskt sett har miljöfrågorna varit ganska lätta för kungligheter att engagera sig i, för de har inte uppfattats som politiska. Men de har blivit politiska, sade Johan Kuylenstierna, i dag vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, till Expressen. 

Professor Johan Rockström, som också varit föreståndare för Stockholm Resilience Centre och som numera är chef för ”Potsdam Institute for Climate Impact Research” utanför Berlin, har talat om kronprinsessan som en ”moralisk värdemätare”. Han återkommer gärna till när Victoria i april 2017 spände ögonen i japanska vd:ar vid fiskeföretaget Shiogama  – och sade åt dem att sluta med ohållbart och illegalt fiske.

– Hon uttrycker samma budskap som en Greenpeaceaktivist skulle vilja framföra, men kan linda in det i sin blivande roll som statschef, sade Johan Rockström till Expressen. Han tillade att man som hennes handledare nästan blir utsjasad för att kronprinsessan ställer så många frågor. 

– Det är som ett maratonlopp när man är med henne, förklarade Johan Rockström.

Victoria plockar skräp med barnen

Kronprinsessan Victoria går gärna på skräpplockarpromenader med prinsessan Estelle och prins Oscar. Hon har erkänt att hon ibland lyfter på locken till avfallskärlen hemma på Haga slott för att kontrollera att sopsorteringen sköts på rätt sätt. 

Nu i höst deltar kronprinsessan bland annat i en EU-konferens om Arktis i Umeå, inviger en utställning om Arktis på Nordiska museet och är på plats på Island när Arctic Circle Assembly samlas för möte 10-11 oktober. 

– Kronprinsessan har utvecklats jättemycket i de här frågorna och är kunskapsmässigt säker i dem. Då kronprinsessan var liten delade hon ut juniorvattenpriset och närvarade. Nu är hon mycket mer aktiv själv. Hon håller ofta öppningsanföranden och det är väldigt bra sådana. Hon kan lägga in en dikt och inte bara referera till vetenskap, hon har verkligen bredden och otroligt mycket erfarenhet, framhöll Johan Kuylenstierna inför kronprinsessans 40-årsdag. 

Då kronprinsessan i fjol medverkade i en stor intervju i DN om sitt klimatengagemang sade hon så här:

– Det är så enormt viktigt att inte ducka för klimatet. Jag kommer nog alltid att hålla på med det här. Och det kommer nog alltid att behövas.

Expressen har sökt hovet för en kommentar, men hovet har inte återkommit. 

Fakta / Kronprinsessans klimathöst

■ 22 augusti: Besök med Havs- och Vattenmyndigheten vid Marint Centrum, Simrishamn och besök hos Simris Alg som gör godis som marknadsförs som klimatsmart.

■ 27 augusti: Närvaro vid utdelning av Stockholm Junior Water Prize, Stockholm.

■ 28 augusti: Närvaro vid Stockholm Water Prize Symposium, Stockholm.

■ 16-18 september: Besök i Danmark vid House of Green som är ett showroom där gäster får möjlighet att se danska innovationslösningar för grönomställning och hållbarhet samt titt på Amager Bakke, ett värmekraftverk där avfall och sopor blir till värme och energi.

■ 21 september: Kronprinsessan och prinsessan Estelle deltar i Håll Sverige Rents kampanj för att städa upp i naturen.

■ 25 september: Närvaro vid namngivningsceremoni av SLU:s forskningsfartyg R/V Svea samt besök vid SLU:s havsfiskelaboratorium, Lysekil.

■ 3 oktober: Närvaro vid EU Arctic Forum, Umeå.

■ 9 oktober: Närvaro vid invigning av ”Arktis – medan isen smälter”, Nordiska museet, Stockholm.

■ 10-11 oktober: Närvaro vid The Arctic Circle Assembly, Reykjavik, Island.

■ 17 oktober: Besök vid Svensk Plaståtervinning, Motala.

Källa: Kungahuset.se (Obs, fler punkter tillkommer under hösten).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.