Geoengineering kallas tekniken för att artificiellt kyla ner klimatet. Genom att släppa ut aeorosoler i atmosfären är tanken att reflektera bort solljus från planeten – innan det når jordens yta.
På så vis ska den globala uppvärmningen minskas.
Avancerad teknik för att påverka klimatet
I juni var planen att en höghöjdsballong skulle lyfta från rymdbasen Esrange i Kiruna. Detta som ett inledande test för att se om ballongen kunde få med sig den utrustning som krävdes för att senare släppa ut strålningsreflekterande partiklar, skriver Svenska Dagbladet.
Men tekniken är omdiskuterad. Riskerna är stora, enligt motståndarna, och bland de som krävt att testet ska stoppas finns Samerådet. Vice-presidenten Åsa Larsson Blind menar att geoengineering inte går ihop med den ambitiösa svenska klimatpolitiken.
Naturskyddsföreningen: ”För farligt”
Metoden skulle i stället kunna möjliggöra fortsatta utsläpp, så att såväl länder som industrier slipper undan att minska åtgången av fossila bränslen.
– Då fortsätter vi på den inslagna vägen, vi fortsätter att påverka klimatet, och det innebär att vi inte kommer att klara Parisavtalet, säger Åsa Larsson Blind till SvD.
”En lättnad”, kallar Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl det inställda försöket enligt Reuters. Tekniken kan skapa stora förändringar i jordens klimat, som ändrade havsströmmar och torka, och är ”för farlig för att någonsin användas”, anser hon
Harvardprofessorn David Keith, en av forskarna i projektet, säger till Reuters att det inställda testet är ett bakslag och att man nu kommer att försöka vända opinionen.
Annars kan testet utföras i USA – men då först nästa år.