Svenska Oatly är ett företag med hög hållbarhetsprofil och klimatmedveten framtoning. Nu tar havredrycksproducenten in nära två miljarder kronor från en investerargrupp med amerikanska Blackstone Group i spetsen.
Blackstone är världens största kapitalfond och hårt kritiserat bland annat för att man med sina investeringar i Brasilien bidrar till att skövla regnskogarna. Fondens grundare och vd står nära president Donald Trump och Blackstone stöttar dennes politik som av kritiker anses vara allt annat än hållbarhetsinriktad.
”Oatly förlorar sin själ”
Oatly har redan tidigare hamnat i blåsväder för att en av dess huvudägare är ett statsägt kinesiskt bolag, något som också anses rimma illa med det svenska företagets uttalade klimat- och miljöambitioner.
– Oatly har byggt sitt varumärke och sin identitet på att man vill skapa en bättre värld. Många människor i världen gillar Oatly för vad det står för. Men nu tar man in Blackstone som eldar upp regnskogar och kritiseras av FN för brott mot mänskliga rättigheter, säger dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.
– Är det okej att ta emot pengar från ett företag som bryter mot mänskliga rättigheter, som bekämpar alla åtgärder för att förbättra klimatet och är starkt allierat med Trump? Oatly förlorar sin identitet och själ, säger han.
Expressen har tidigare uppmärksammat Blackstones jätteinvesteringar i svenska förortsfastigheter där företagets aggressiva hyreshöjningar ledde till upprorsstämning bland hyresgästerna.

”Fullt medvetna om kritiken”
Oatlys vd Toni Petersson svarar att ”vi är fullt medvetna om kritiken som riktats mot Blackstone och har också klargjort för dem vad vi tycker”.
– Det här är exakt vad Oatlys varumärke handlar om: Att våga fatta obekväma beslut för att knuffa världen i rätt riktning. Det stora kapitalflödet, som bland annat Blackstone representerar måste förändras och bli grönt. Det här är ett första steg på vägen, säger Toni Petersson.
– Bara genom affären i sig har vi ju lyckats påverka Blackstone. De valde att investera sina pengar i ett hållbarhetsföretag, i stället för att stoppa dem någon annanstans, säger han.
Fredrik Gertten, som gjort flera uppmärksammade dokumentärer om globala hållbarhets- och miljöfrågor, säger att det är en ”extremt naiv förhoppning” om Oatly tror att man ska kunna påverka giganten Blackstone.
Lyfter fram Oprah
Han riktar också stark kritik mot Oatlys samarbete med Blackstone i en debattartikel i Sydsvenskan. Där skriver han att världsstjärnorna Oprah Winfrey och Natalie Portman lyfts fram som delägare i samband med affären med Blackstone för att deras namn ”stärker Oatlys framgångssaga”. Däremot hamnar andra delägare i investeringsgruppen som Starbucks vd i skymundan.
Blackstone äger bolag som bygger motorväg rakt igenom regnskogen i Amazonas. Byggena har blivit kraftigt ifrågasatta och kopplade till skogsskövlingen i området.
Vägen leder till en ny hamn för export av soja – och Blackstone är tung investerare i den brasilianska sojaindustrin.
Kinesisk koppling
”Sojan skeppas sedan till Kina där den används till att göda grisar, kycklingar och fisk i en gigantisk agro-industri. En industri Oatly byggt sitt varumärke på att markera emot”, skriver Fredrik Gertten i Sydsvenskan.
Det statsägda kinesiska bolaget China Resources äger 30 procent av Oatly.
– Den kinesiska staten som äger China Resources uppfattas ju inte direkt som någon miljökämpe i världen, när Kina även exporterar kolkraft. Många som köper Oatly kan nog tänkas ha antipatier mot Kinas ledarskap, har varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon tidigare sagt till Expressen.
Oatly svarade då att ”vi måste finnas globalt, på världens största marknader, till exempel Kina”.