Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skarpa kritiken mot alla partier: ”Skrämmande”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson talade om klimatet i Almedalen.
Greta Thunberg tycker att bristen på klimatlöften från partierna är skrämmande.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Ulf Kristersson misslyckades med att komma med tillräckliga lösningar för att nå klimatmålen. Ebba Busch Thor nämnde knappt klimatet alls.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatlöftena från M, C och L lade stort fokus på teknisk utveckling för att möta klimatmålen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson följde Ebba Busch Thors spår och kritiserade skatten på drivmedel.
Foto: SVEN LINDWALL
Magdalena Andersson belyste vikten av att möta klimatmålen genom anpassningar som fungerar för alla – oavsett var man bor i landet.
Foto: SVEN LINDWALL

Partitopparnas tal under Almedalen var oroväckande när det kom till klimatlöften.

Det uppger klimatforskaren Kimberly Nicholas för SvD – som också får medhåll från Greta Thunberg.

”Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt”, skriver Greta Thunberg på Twitter. 

L-ledaren Nyamko Sabuni, M-ledaren Ulf Kristersson, C-ledaren Annie Lööf inkluderade alla klimatet i sina tal under Almedalsveckan i Visby.

Men enligt klimatforskaren Kimberly Nicholas vid Lunds universitet, var det bara ett parti som kom med tillräckliga lösningar för att möta Sveriges klimatmål, skriver SvD.

Miljöpartiets förslag om att sluta sälja fossila bränslen senast 2030 kommer närmast de lösningar som krävs – om än bara i transportsektorn.

Partiledarna nämnde klimatet i sina Almedalen-tal – se hela Nyamko Sabunis tal.

Kritiken mot klimatlöftena: ”otillräckliga”

Klimatlöftena från M, C och L, som lade stort fokus på teknisk utverklig för att möta klimatmålen, uppges å sin sida vara ”otillräckliga”.

– Framstegen överträffas av befolkningsökning och ökande konsumtion. Tekniska lösningar är definitivt en del av utvecklingen, men är otillräckliga. I Sverige minskar utsläppen med mindre än 1 procent per år, vi måste upp till 5–8 procent per år för att nå målen, säger Kimberly Nicholas till SVD.

Samtidigt beskrivs talen från SD-ledaren Jimmie Åkesson och KD-ledaren Ebba Busch Thor som verklighetsfrånvända. Partiledarna nämnde knappt klimatet, men kritiserade skatten på drivmedel för att vara för hög.

Ebba Busch Thor pekade dessutom ut landsbygden som ett problemområde, vilket inte stöds i forskning.

Enligt Kimberly Nicholas är det bara 20 procent av svenskarna som kör ohållbart, det vill säga mer än 28 kilometer om dagen. Den kategorin uppges bestå av medelålders män som kör för nöjes skull – och majoriteten av dem bor i Stockholm, Göteborg och Malmö, skriver SVD.

Däremot är frågan om hur man ska klimatanpassa Sverige utifrån olika förhållanden i storstäderna jämfört med på landsbygden viktiga att lyfta.

I det ändamålet pekas Magdalena Anderssons (S) tal ut som tydligast, då finansministern poängterade att omställningen måste fungera för var och en – oavsett var man bor.

Partiledarna nämnde klimatet i sina Almedalen-tal – se hela Ulf Kristerssons tal.

Greta Thunberg: ”Skrämmande”

Kimberly Nicholas är inte heller den enda klimatkunniga som kritiserat politikernas Almedalstal. Även Greta Thunberg framförde sitt missnöje över partitopparnas bristfälliga fokus på klimatet under gårdagen.

Nu har jag lyssnat på alla partiledartal från Almedalen. Inte hos ett enda parti finns ens en början på insikt. Klimatkrisen existerar inte i deras värld. Ett mer och mer medvetet val förstås, samtidigt som klockan tickar. Det är skrämmande,” skrev Greta Thunberg på Twitter.

Partiledarna nämnde klimatet i sina Almedalen-tal – se hela Annie Lööfs tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.