Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Morrison: ”Australiska andan”

Uppemot 500 miljoner djur har dött i bränderna.
Skogsbränderna i Australien har hittills skördat 17 liv.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Australien brinner mer än någonsin. 

Men premiärminister Scott Morrison vägrar koppla ihop det extremtorra vädret med klimatfrågan. 

Strax före jul dog två brandmän när de bekämpade lågorna i de våldsamma skogsbränderna som tusentals brandmän försökte släcka. Bränderna spreds allt mer – och premiärminister Scott Morrison åkte på semester till Hawaii. 

Efter en våg av kritik valde han att att avbryta semestern och sa i ett uttalande enligt CNN

– Jag beklagar det djupt och det gör även Jenny (Scott Morrisons hustru, reds anm). 

Sedan dess har bränderna bara blivit värre och totalt har 17 människor dött. Nu möter premiärministern ny kritik för att han vägrar att koppla ihop bränderna med klimatfrågan. I sitt nyårstal fokuserade han på det kortsiktiga arbetet med att få bukt på bränderna, vilket har rört upp ilska bland invånare och forskare. 

”Den australiska andan”

Premiärministern sa även i nyårstalet att klimatkatastrofer, konflikter och bränder också har hanterats av tidigare generationer – och att det är i den australiska andan att göra detta.

– Det är den australiska andan, det är den anda som vi ser just nu. Det är andan som vi kan fira att vi som australier här. 

Premiärminister Scott Morrison.
Foto: BIANCA DE MARCHI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skogsbränder i Australien sommartid är vanligt och förekommer i princip varje år, men årets bränder är värre än någonsin. Forskare har påpekat att, trots att ökade växthusgaser i atmosfären inte startar några bränder i sig, har de en stor grund i de ökade temperaturerna som gjort att klimatet nu är extremtorrt i Australien. 

Torkan, som nu varat i tre år, har skapat optimala förutsättningar för att bränderna ska kunna få så stor spridning som de nu fått. Forskare har i flera år varnat för att skogsbränderna i Australien kommer bli allt vanligare och framför allt värre när temperaturen stiger. 

Två värmerekord i december

Den 21 december sattes nytt värmerekord i Australien, med en genomsnittlig maxtemperatur på 41,9 grader, enligt The Guardian. Rekordet man slog då sattes bara dagen innan. 

– Det är skrämmande och lite frustrerande, men det här är det som klimatforskare har sagt i årtionden, sa forskaren Sarah Perkins-Kirkpatrick vid University of New South Wales till tidningen då. När hon talade med tidningen satt hon i bilen med sin familj och körde genom tjock brandrök nordväst om Sydney. 

– Jag är på gränsen till att säga ”vad var det jag sa”, men jag tror inte riktigt att någon vill höra det.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Se videon: Här fastnar australiska brandmännen i eldinfernot 

Tusentals kämpar mot lågorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.