Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gekås och Gudrun Sjödén klimatsågas

Johanna Nilsson från Klimatklubben om hur du shoppar klimatsmart och väljer hållbart mode.
Maria Sjödin är kommunikationsansvarig på Fair Action som har granskat hur svenska klädföretag tar ansvar för sin påverkan på människor och miljö.Foto: Johan Jeppsson
”Vi är inte direktimportör från fabrikerna utan att vi har en leverantör som själv väljer ut vilka fabriker de arbetar med”, säger Linda Nilsson som är inköpschef på Gekås som en av förklaringarna till att Gekås inte redovisar öppet i vilka fabriker kläderna tillverkas.
Gudrun Sjödén som är vd för och grundare av ”Gudrun Sjödén AB” framhåller att företaget arbetar aktivt med hållbarhet. ”Under årens lopp har vi många gånger blivit kopierade av företag i Tyskland, Kina och andra länder”, är en av hennes förklaringar till varför man inte vill offentliggöra i vilka fabriker plaggen tillverkas.Foto: GUDRUN SJÖDÉN AB

På hemsidan skryter Gekås med miljömärkning, mänskliga rättigheter och uppförandekoder. 

Men såväl Ullared som Gudrun Sjödén vägrar att redovisa vilka fabriker de får sina kläder ifrån. 

– Trots en trend mot mer öppenhet i branschen gömmer sig de här två företagen i garderoben, säger Maria Sjödin, en av personerna bakom den nya rapporten ”Coming out of the closet”

Föreningen Fair Action som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö har granskat nio svenska klädföretag. Mest öppna är H&M, Lindex, Åhléns och Polarn & Pyrets ägare RNB Retail and Brands.

– De här företagen har detaljerad information om fabrikerna som tillverkar plaggen. Det gör att organisationer och fackföreningar i produktionsländerna kan kontakta företagen om exempelvis anställda hos leverantörerna behandlas illa. Det kan till exempel förekomma sexuella trakasserier, orimligt hög produktionstakt och att sömmerskor i Asien som kräver rättvisa löner avskedas, förklarar Maria Sjödin som är kommunikationsansvarig på Fair Action.

Maria Sjödin är kommunikationsansvarig på Fair Action som har granskat hur svenska klädföretag tar ansvar för sin påverkan på människor och miljö.Foto: Johan Jeppsson

I nya rapporten ”Coming out of the closet” framgår det att fler och fler svenska företag ger möjlighet till insyn i tillverkningen. Dit hör dock inte Gudrun Sjödén och Gekås.

Gekås i Ullared skriver på sin hemsida att företaget ständigt arbetar ”med att förbättra sociala och miljömässiga standarder. Bland annat arbetar vi med krav på etisk tillverkning, kvalitetskrav, packning och märkning. Vi gör dessutom regelbundet stickprov och besök i fabriker för att kontrollera att alla krav efterlevs”.

Gekås svarar inte på Fair Actions frågor

Trots detta vill Gekås, som precis slagit försäljningsrekord, inte svara på Fair Actions frågor om i vilka fabriker den egna kollektionen Basic U tillverkas

Lågprisvaruhusets inköpschef Linda Nilsson förklarar:

– Vi har svarat på Fair Actions frågor om hur många fabriker och leverantörer vi har, men publicerar inte offentligt någon fabrikslista. Skälet till detta är att vi inte är direktimportör från fabrikerna utan att vi har en leverantör som själv väljer ut vilka fabriker de arbetar med. Detta betyder dock inte att vi inte har utomstående granskning. Vi jobbar intensivt med hållbarhet och är exempelvis medlemmar av ”Bangladesh Accord on Fire and Building Safety” (ett brand- och byggnadssäkerhetsavtal som kräver att företag betalar för oberoende fabrikskontroller, reds anm), säger Linda Nilsson.

”Vi är inte direktimportör från fabrikerna utan att vi har en leverantör som själv väljer ut vilka fabriker de arbetar med”, säger Linda Nilsson som är inköpschef på Gekås.Foto: JOHAN VALKONEN/ STELLA PICTURES
Gudrun Sjödén som är vd för och grundare av ”Gudrun Sjödén AB” framhåller att företaget arbetar aktivt med hållbarhet. ”Under årens lopp har vi många gånger blivit kopierade av företag i Tyskland, Kina och andra länder.”Foto: GUDRUN SJÖDÉN AB
Gudrun Sjödén.Foto: /IBL / /IBL

Så mycket påverkar textilindustrin klimatet

■ Kläd- och skoproduktion ansvarar för 8 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt FN.

■ 70 av världens 200 största modeföretag är öppna med var deras produkter tillverkas, visar Fashion Transparacy Index från 2019.

Gudrun Sjödén lyfter på sin hemsida fram att man fått tidningen Elles hållbarhetspris, att ”miljötänkandet finns i allt vi gör” och att man ”vill vara den goda förebilden”. Så här förklarar vd:n och grundaren varför man inte redovisar i vilka fabriker produktionen sker:

– Under årens lopp har vi många gånger blivit kopierade av företag i Tyskland, Kina och andra länder. Med den hastighet som allting sker numera innebär det en stor risk att hela tiden publicera namn och kontaktuppgifter på våra leverantörer där vem som helst kan på ett enkelt sätt kopiera vad vi utvecklat och satt i tillverkning. Vi har inte som mindre företag möjlighet att nyutveckla design och tillverkning med den hastighet som då krävs om risken att mindre nogräknade företag gör kopior av vår design, säger Gudrun Sjödén.

Fair Actions Maria Sjödin köper inte de här resonemangen: 

– Gudrun Sjödén hävdar att det är svårt för mindre företag att vara öppna eftersom deras design kan bli kopierad. Vårt tips är att prata med andra små företag som är öppna med sina fabriker, såsom Nudie Jeans, Tiger of Sweden och Asket. Om de har lyckats komma runt problemet måste det vara möjligt även för Gudrun Sjödén.

Förklara varför det är viktigt att kunder och oberoende organisationer ska kunna granska var kläderna görs! 

– Det blir svårt att veta om de som har tillverkat den nya varma vinterkoftan man vill ha eller klänningen man spanat ut till julfesten har rimliga arbetstider och löner när kunder och vi som utomstående part inte kan syna företagen, säger Maria Sjödin.

Det blir svårt att veta om de som har tillverkat den nya varma vinterkoftan man vill ha eller klänningen man spanat ut till julfesten har rimliga arbetstider och löner när kunder och vi som utomstående part inte kan syna företagen.

Hon fortsätter:
– Miljöpåverkan i produktionen, såsom till exempel användning av farliga kemikalier, blir svårare att granska om företagen inte är öppna med i vilka fabriker tillverkningen sker. Företagen själva måste också veta hur deras produktionsled ser ut för att kunna hantera och minska miljöproblem som de bidrar till genom sina inköp.

Fabriksarbetare i Bangladesh dog

Maria Sjödin tar exemplet med när fabriken Rana Plaza i Bangladesh i april 2013 kollapsade. 3 100 fabriksarbetare befann sig i byggnaden och 1 134 personer dog. Det enda sättet att identifiera de klädmärken som hade haft tillverkning där var att intervjua överlevande och leta i rasmassorna efter plaggens lappar med företagens loggor.

– Tack vare omfattande detektivarbete kunde familjerna till dödsoffren till slut få kompensation från de europeiska bolag som köpt från fabriken, men det ska inte behövas sådant detektivarbete för att utkräva ansvar, säger Maria Sjödin. 

Den globala klädkonsumtionen fördubblades från år 2000 till 2014 och modeindustrin är generellt en stor klimatbov. 

Fair Actions kartläggning visar att ytterligare tre svenska klädföretag inte når hela vägen fram:

Ellos och Nelly har ännu inte gått ut med information om sina leverantörer, men uppger att de kommer att göra det under det närmaste året. Och Kappahl har kommit en bit på vägen genom att publicera namn och adress till leverantörerna, men uppgifter om antal anställda, typ av plagg som tillverkas och leverantörernas ägarförhållanden saknas. KappAhl har dock lovat att börja redovisa även den informationen från och med maj 2020.

Fakta / Det här visar nya rapporten om svenska klädföretag

■ Mest öppna är H&M, Lindex, Åhléns och Polarn & Pyrets ägare RNB Retail and Brands.

■ Gudrun Sjödén och Gekås redovisar inte i vilka fabriker deras kläder tillverkas.

■ Ellos och Nelly har ännu inte gått ut med information om sina leverantörer, men uppger att de kommer att göra det under det närmaste året. Kappahl publicerar namn och adress till leverantörerna, men uppgifter om antal anställda, typ av plagg som tillverkas och leverantörernas ägarförhållanden saknas. KappAhl har dock lovat att börja redovisa även den informationen från och med maj 2020.”

 

Källa: Fair Action, en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö.  

Vad är klimat egentligen? Expressen TV reder ut.

Gekås och Gudrun Sjödéns svar i helhet:

Gekås inköpschef Linda Nilsson:

– Vi har svarat på Fair Actions frågor om hur många fabriker och leverantörer vi har, men publicerar inte offentligt någon fabrikslista. Skälet till detta är att vi inte är direktimportör från fabrikerna utan att vi har en leverantör som själv väljer ut vilka fabriker de arbetar med. Vi begär information om vilka fabriker som används för att själva har möjlighet att kontrollera dessa. Vi har avtal med våra leverantörer om vad som gäller men kan på grund av konkurrensskäl inte röja deras underleverantörer. Denna affärsmodell skiljer sig från till exempel H&M och Lindex som själva har direktkontakten med sina fabriker.

– Detta betyder dock inte att vi inte har utomstående granskning. Vi jobbar intensivt med hållbarhet och är exempelvis medlemmar av ”Bangladesh Accord on Fire and Building Safety” (ett brand- och byggnadssäkerhetsavtal som kräver att företag betalar för oberoende fabrikskontroller, reds anm), säger Linda Nilsson.

 

Gudrun Sjödén, grundare och vd för Gudrun Sjödén AB:

– Vi har valt en annan väg gällande den så kallade transparensen i vår tillverkning i så kallade riskländer. Vi har under företagets historia valt att sätta kommunikationen med vår kund i centrum. Inte valt att, som privatägt företag, berätta detaljmässigt var och hur vår tillverkning sker. Vår tillverkning kan vara hantverksmässig blocktryckning i en by i Bagru, Indien eller på ett mindre stickeri i Dongguan, Södra Kina eller hos engagerade ekologiska trikåfabriker i Grekland och Bulgarien. Väldigt många är mindre familjeägda fabriker, där textil tillverkning är första steget för en människa att gå från att vara bonde till att få en inkomst. Familjen får en stabil inkomst och barnen får gå i skolan. Vi engagerar oss också i projekt som stöder en mer hållbar utveckling i området, förklarar Gudrun Sjödén och tilläger att företaget är medlem i nätverket ”Amfori/BSCI som sköter kontrollen hos fabrikerna, säger Gudrun Sjödén.

– Under årens lopp har vi många gånger blivit kopierade av företag i Tyskland, Kina och andra länder. Med den hastighet som allting sker numera innebär det en stor risk att hela tiden publicera namn och kontaktuppgifter på våra leverantörer där vem som helst kan på ett enkelt sätt kopiera vad vi utvecklat och satt i tillverkning. Vi har inte som mindre företag möjlighet att nyutveckla design och tillverkning med den hastighet som då krävs om risken att mindre nogräknade företag gör kopior av vår design.