Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Gretas resa – seglare tog flyget över

Här seglar Greta Thunberg mot Madrid.
Greta Thunberg tillsammans med Youtube-paret på La Vagabonde och 26-åriga seglaren Nikki Henderson (till vänster om Greta).
Foto: GRETA THUNBERG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg lämnade USA i mitten av november.
Foto: ROB OSTERMAIER / AP TT NYHETSBYRÅN

När Greta Thunberg skulle korsa Atlanten första gången flög fem besättningsmän till USA för att segla hem båten.

Nu rapporterar Sunday Times att tävlingsseglaren Nikki Henderson, 26, också tog flyget till USA för att hjälpa klimataktivisten till Madrid. 

Greta Thunberg är inne på dag 20 till havs – och beräknas anlända i Lissabon på tisdagen. Därefter väntar Madrid och FN:s stora klimatmöte COP25 som invigdes på måndagen. 

Klimataktivisten – som vägrar flyga för klimatets skull – lämnade Sverige i somras och seglade över till USA med tävlingsbåten Malizia II. Planen var att ta sig ner till Chile där klimatmötet ursprungligen skulle hållas. 

Resan fick utstå kritik eftersom fem besättningsmän flög över till USA för att segla hem båten. Kritiker poängterade att det därför hade inneburit mindre utsläpp om Greta Thunberg bara tagit flyget över Atlanten.

Greta Thunberg vädjade om hjälp till Madrid

Besättningen svarade att de skulle klimatkompensera sina flygresor genom att donera pengar till utsläppsminskande projekt.

– Det är inte en idealisk lösning, men det är det minsta vi kan göra, sa Andreas Kling, talesperson för skepparen Boris Herrmann, till tyska sajten Taz.

På grund av sociala oroligheter i Chile flyttades det stora klimatmötet till Spanien, och Greta Thunberg vädjade om hjälp för att hitta ett klimatsmart sätt ta sig över Atlanten på nytt.

Det australiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu – med över 1 miljon följare – ställde upp med sin katamaran La Vagabonde. För att avlasta paret under den tuffa resan tog man också hjälp av den brittiska proffsseglaren Nikki Henderson, 26.

Nikki Henderson tog flyget till USA

Nu skriver Sunday Times att hon tog flyget över till USA för att vara med på resan mot Madrid. 

Greta Thunbergs val att segla över Atlanten skulle ha sparat in uppskattningsvis 2-3 ton koldioxid – men Nikki Henderson flygresa kan ha bidragit med motsvarande utsläpp, enligt tidningen.

Besättningen har ännu inte kommenterat uppgifterna. Inför resan skrev Nikki Henderson på Twitter:

– Jag bestämde mig för att hjälpa La Vagabonde och stötta Greta eftersom hon förändrar världen – bara genom att stå upp för det hon tror är rätt och hålla fast vid sina värderingar. Jag beundrar det och hoppas få styrka av henne.

Under seglatsen har hon och de andra ombord uppdaterat sina följare om hårda vindar och oväder. Efter en kaotisk väderhelg – ”de senaste 12 timmarna har varit smärtsamma” – skriver Nikki Henderson på Facebook att läget är lugnare och att de nu närmar sig land.


https://twitter.com/_NikkiHenderson/status/1194951137893507072

Så kommer Greta-effekten märkas på klimattoppmötet:

Expressens reporter om Greta Thunbergs närvaro på COP25.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.