Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: Sluta investera i fossila bränslen

Greta Thunbergs fem bästa tips för klimatet. Så kan du som enskild individ påverka.
Greta Thunberg kommer att framföra kraven personligen vid klimatmötet i Davos, 21-24 januari.Foto: J.J. GUILLEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Vi vill inte att det ska ske 2050, 2030 eller ens 2021, vi vill att det sker nu.”

Greta Thunberg skriver tillsammans med en rad andra klimataktivister än en gång en debattartikel hos brittiska The Guardian.

Kraven om att sluta investera i och subventionera fossila bränslen kommer inför hennes egen medverkan vid klimatmötet i Davos.

Världen är komplicerad, och det som behöver göras är inte enkelt att genomföra, resonerar Greta Thunberg, 17. 

I en debattartikel hos The Guardian kräver hon nu tillsammans med 20 andra klimataktivister att världens ledare, företag, banker, institutioner och regeringar sätter ett stopp för investeringar i och subventioneringar av fossila bränslen.

”En skam”

”För vissa kan det verka som om vi ber om mycket. Men detta är bara minsta ansträngning som krävs för att starta den snabba hållbara övergången. Det faktum att detta fortfarande - år 2020 - inte har gjorts är helt uppriktigt en skam”, skriver debattförfattarna.

”I en nödsituation går du ut ur din komfortzon och fattar beslut som kanske inte är särskilt bekväma eller trevliga. Och låt oss vara tydliga - det finns inget enkelt, bekvämt eller trevligt med klimat- och miljökrisen”, fortsätter de.

Deltar i Davos

Kraven är ställda till ”alla företag, banker, institutioner och regeringar”. 

I slutet på januari deltar Greta Thunberg vid klimatmötet i Davos där hon kommer att framföra kraven personligen.

Greta Thunberg uppmärksammar även debattartikeln på sitt Instagramkonto.

Fotnot: I en tidigare version stod det att Greta Thunberg skrev att man skulle sluta med fossila bränslen nu. Det stämmer inte. Greta Thunberg skriver att hon vill att banker, företag, institutioner och regeringar ska sluta investera i fossila bränslen. 

https://www.instagram.com/p/B7JR0mgp709/

LÄS MER:
Forskare varnar: Utvecklingen går åt helt fel håll

LÄS MER:
Experter: Så påverkar Greta världspolitiken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.