Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet efter bränderna: Luftflotta som vattenbombar

Här flyr kängururna för sina liv i brändernas Australien.
Fjolårets bränder i Australien förstörde en yta stor som Storbritannien. 33 personer omkom i bränderna och hundratals beräknas dött till följd av röken.
Foto: Helén Rasmusen / EPA TT NYHETSBYRÅN
Australien behöver en luftflotta som kan vattenbomba, menar kommissionen.
Foto: HOGP / AP TT NYHETSBYRÅN

Australien behöver förbereda sig för ökade kostnader och förvärrade situationer i takt med att klimatkrisen förvärras. Det menar en särskild kommission som tillsatts för att utreda fjolårets skogbränder.

Kostnaderna för fjolårets inferno beräknas till 7 miljarder USD, kommissionen uppskattar att de årliga kostnaderna för klimatkatastrofer om 30 år kommer uppgå till 27 miljarder dollar, enligt AFP. 

Kommissionen larmar nu om att Australien måste bli bättre på att hantera kommande katastrofer av samma magnitud. Detta eftersom effekterna av den globala uppvärmningen anses oundvikliga.

– Globalt kommer temperaturerna att fortsätta stiga och australien kommer att ha fler varma och färre kalla dagar. Översvämningar och skogsbränder förväntas öka, sade kommissionen.

– Katastrofala brandrisker kan komma att göra traditionella modeller för upptäckt av skogsbränder och brandsläckande mindre effektiva.

Kommissionen som letts av den före detta generalen i det australiska flygvapnet, Mark Binskin, pekade inte ut några särskilda felaktigheter i den australiska regeringens hantering av bränderna. Inte heller gavs några rekommendationer om minskat utsläpp av växthusgaser. 

Däremot uppmanar kommissionen att landets brandförsvar bör förnyas. En åtgärd som nämns är att Australien måste instifta en nationell luftflotta som kan vattenbomba skogsbränder, det uppger The Sydney Morning Herald. 

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

LÄS MER: Därför vill Australien inte prata om klimatet 

LÄS MER: Premiärministern backar – ångrar branduttalanden 

Se förödelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.