Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftigt värmerekord under 2019: ”Alarmerande tecken”

Förra året var det varmaste som någonsin har uppmätts i Europa.Foto: TT
I Europa var alla årstider varmare än normalt under 2019. Foto: Colourbox

Förra året var det varmaste som någonsin har uppmätts i Europa – och det näst varmaste sett till hela jordens medeltemperatur. Globalt har endast 2016 varit varmare. 

Men skillnaden är bara 0,04 grader, och 2016 bidrog väderfenomenet El Nino – som då var extra starkt – med 0,12 graders uppvärmning. 

Detta framgår av färska siffror från EU:s klimatövervakning C3S (Copernicus Climate Change Service).

Mätningarna stämmer väl överens med mönstret för den globala uppvärmningen. Det senaste decenniet är det varmaste som har registrerats sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet, och de fem senaste åren ligger alla i topp. Den globala medeltemperaturen är nu 1,1–1,2 grader högre jämfört med förindustriell tid, före utsläppen av växthusgaser.

– Det här är utan tvekan alarmerande tecken, säger chefen för C3S, Jean-Noël Thépaut, till AFP.

I Europa var alla årstider varmare än normalt under 2019. Flera länder rapporterade värmerekord både under sommaren och vintern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.