Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig köldknäpp i USA – minst 21 har mist livet

Färre coronafall i stora delar av USA
USA har drabbats av en rejäl köldknäpp.
Foto: JACOB FORD / AP TT NYHETSBYRÅN
Värst drabbat av kylan är Texas, där över fyra miljoner bostäder och företag har varit utan ström i de kalla temperaturer som varit i staten
Foto: JACOB FORD / AP TT NYHETSBYRÅN

USA har drabbats av en rejäl köldknäpp.

Minst 21 människor har mist livet och miljoner har blivit av med strömmen de senaste dagarna, skriver The Guardian.

Det ovanliga vädret kopplas samman med klimatförändringarna.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Värst drabbat av kylan är Texas, där över fyra miljoner bostäder och företag har varit utan ström i de kalla temperaturer som varit i staten. 

Åtminstone fyra tornador har uppstått, skriver TT. Vid en av dem, i North Carolina, omkom minst tre personer och tio skadades. I Texas dog en familj på fyra personer i en brand efter att ha försökt hålla sig varma med en kamin.

Även bilolyckor och kolmonoxidförgiftning har krävt flera människoliv, enligt The Guardian.

Nu väntas ovädret fortsätta i nordostlig riktning mot Kanada och på vägen passera nordöstra USA.

President Joe Biden har lovat att sätta in ytterligare nödresurser för de som har drabbats, skriver TT.

Inte vanligt med snö i Texas

För Texas hör inte snö till vanligheterna. Att vädret nu blir mer extremt kan kopplas ihop med klimatförändringarna – även om det är svårt att dra slutsatser av enskilda väderfenomen.

För NBC förklarar meteorologen Chris Gloninger att köldknäppen hör ihop med jetströmmar som – på grund av det varmare klimatet och att Norra ishavet täcks av mindre is – går längre söderut än vanligt.

– Så platser som Alaska och Island är varmare än Texas, Louisiana och Oklahoma. Därför ser vi de här extremerna, säger han till NBC.

Hemlösa i USA förbereder sig för extrem kyla

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.