Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köttskatt splittrar regeringen inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: LEIF JACOBSSON
Foto: JAN DÜSING

I vår införs den omstridda flygskatten.

Är köttskatten nästa steg? 

Forskare utreder klimatbeskattning av livsmedel men regeringspartierna är splittrade.

Miljöpartiet vill utreda antibiotikaskatt för kött och klimatskatt på livsmedel med störst klimatpåverkan.

Den första april införs flygskatten – flygpriserna ökar med 80 kronor för inrikesflyg och inom EU, samt upp till 430 kronor extra för långflygningar. 

Och Miljöpartiet driver på för ytterligare klimatpolitik. I partiets klimatfärdplan från mitten av februari beskrivs att man bör göra en översyn av skattesystemet "inom livsmedelskedjan i syfte att hitta effektiva vägar för att minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan.

Miljöpartiet vill se antibiotikaskatt

"Två alternativ som bör utredas är en antibiotikaskatt i konsumentledet för kött och införandet av en klimatskatt på de livsmedel som har störst klimatpåverkan. Intäkterna från dessa skatter bör återföras till det svenska jordbruket, för att kompensera för viktiga ekosystemtjänster och att svensk köttproduktion generellt har mindre klimatpåverkan och högre djurvälfärd än jämförbara länder" skriver Miljöpartiet. 

En forskningsstudie finansierad av Naturvårdsverket, pågår just nu på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, för att undersöka om en klimatskatt kan minska matens klimatpåverkan. Bland annat tittar forskarna på en klimatskatt som beskattar lamm- och nötkött högre än till exempel kyckling.

Lågt stöd i riksdagen för köttskatt

Men stödet i riksdagen för att beskatta köttprodukter är lågt även om flera partier vill minska köttkonsumtionen. Centerledaren Annie Lööf har tidigare högljutt protesterat med motiveringen att bönderna inte ska straffas. 

Frågan var uppe på Vänsterpartiets kongress nyligen men föll. Det parti som fullt ut driver frågan om en köttskatt sitter inte i riksdagen – Feministiskt initiativ, Fi, som samlas till kongress i helgen. Partiet vill beskatta animaliebaserade produkter, till exempel vill man skatta rött kött med 20 kronor per kilo. 

– Som det ser ut nu står vår livsmedelskonsumtion upp till 20 procent av våra utsläpp och om vi ska kunna uppnå Parisavtalet så behöver vi förändra mycket av våra vanor och vår konsumtion samt produktion. Konsumtionen av framför allt rött kött är ett stort problem. Det finns många goda växtbaserade alternativ, säger Adam Hjort, Fi, miljö- och klimatpolitisk talesperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.