Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Komodovaranen hotas av klimatförändringar

Komodovaranen är ny på listan över hotade arter. Tidigare var den bara sårbar.
Foto: DAVE THOMPSON / AP
Även för rockor och hajar ser det dystrare ut.
Foto: MARK BAKER / AP

30 procent av alla utvärderade djurarter riskerar att utrotas.

Det slås fast i den uppdaterade röda listan från organisationen IUCN.

Bland de hotade djuren finns komodovaranen som håller på att förlora sina habitat på grund av klimatförändringarna.

Komodovaranen är de största ödlorna som fortfarande vandrar på jorden. Men deras dagar kan vara räknade. Det slår International Union for Conservation of Nature (IUCN) fast i sin uppdaterade rödlistning av hotade arter. Komodovaranen går där från beteckningen ”sårbar” till starkt hotad. 

Orsak: Klimatförändringarna. Stigande temperatur och höjd havsnivå kommer enligt IUCN att kapa komodovaranernas habitat med minst 30 % de kommande 45 åren. 

– Att dessa förhistoriska djur har kommit ett steg närmare utrotning på grunda av klimatförändringar är skrämmande, säger Dr Andrew Terry på Zoological Society of London, till NPR

Positiv utveckling för tonfisk

Men det är inte de enda dåliga nyheterna på listan. Av de 138 374 arterna som granskats är 38 543 hotade – nära 30 procent. Av hajarna och rockorna är 37 procent av arterna hotade. Där handlar det främst om överfiske, men även om klimatförändringar och förlorad livsmiljö. 

Det finns även positiva nyheter. Av de sju mest fiskade tonfiskarna har fyra visat tecken på att återhämta sig. Enligt IUCN kan det förklaras av en lyckosam kamp mot illegalt fiske i kombination med mer hållbara fiskekvoter.

– Det är ett bevis på att strategier med hållbart fiske fungerar, med enorma långsiktiga fördelar för såväl försörjning som för biologiskt mångfald, säger Dr. Bruce Collette vid IUCN.

Här är söndagens största nyheter i Expressen TV

Nyhetsuppdatering med Johanna Emnéus Ekström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.