Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuner stöttar flygplatser med mångmiljonbelopp

Ryanair är ett av bolagen som trafikerar Västerås flygplats, som är en av flygplatserna som får kommunalt stöd.Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kommunerna betalar ut mångmiljonbelopp till lokala flygplatser – trots att regeringen vill minska flygandet.Foto: SHUTTERSTOCK

Regeringen vill minska flygandet.

Samtidigt tar kommunerna de lokala flygplatserna under sina vingar – och betalar ut mångmiljonbelopp för att folk ska kunna flyga billigt, skriver SVT.

Regeringen inför den 1 april en flygskatt. 

Resor inom Europa blir 60 kronor dyrare, resor utanför Europa som är max 600 mil från Arlanda 250 kronor dyrare inklusive USA och Kanada och resor längre än så 400 kronor dyrare.

– Utsläppen från flygresorna har ökat framför allt till utlandet och prognoserna visar på en fortsatt ökning. Vi måste minska våra utsläpp och därför måste vi minska de här resorna, har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tidigare sagt.

Flygskatten beräknas ge statskassan drygt 1 miljard kronor per år.

Kommuner stöder de lokala flygplatserna

Samtidigt lägger ett femtiotal kommuner många skattemiljoner på att täcka förlusterna på de kommunala och regionala flygplatserna, rapporterar SVT. 

Det gör att människor kan fortsätta flyga billigt.

Enligt SVT gör de 30-tal lokala och regionala flygplatserna uppskattningsvis förluster på runt 400 miljoner kronor varje år. Staten täcker upp ungefär 100 miljoner kronor och kommuner och regioner står för de övriga 300 miljoner kronorna.

Flygbranschen kritisk

Intresseföreningen Svenskt flyg, med flygbolagen under sina vingar, menar att en ökad flygskatt leder till minimala miljövinster och skadar enskilda resenärer och näringslivet. Svenska regionala flygplatser AB, med ett 30-tal små privata flygplatser, instämmer.

Från den 1 april sänker dock Köpenhamns flygplats avgifterna för flygbolagen med i genomsnitt 10 procent för att locka fler resenärer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.