Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens kamp mot Think Pink: ”Rötägg”

Kom hem – till en tipp: ”Min första tanke var att något är fel”.
Soptippen i Dannemora i Östhammars kommun.
Foto: FREDDIE ERIKSSON
Bella Nilsson, ägare till Think Pink.
Soptippen i Dannemora i Östhammars kommun.
Foto: Lena Carlsson
Soptippen i Dannemora i Östhammars kommun.
Foto: Lena Carlsson

Ägarna till den nya soptippen i Dannemora i Östhammar uppträdde mystiskt och svarade inte på kommunens frågor.

Efter många turer – med bland annat en bulvan i 80-årsåldern – visade sig anläggningen tillhöra NMT Think Pink, vars ägare nyligen häktats misstänkta för grovt miljöbrott.

Grannar protesterar mot sopbergen och kommunen har nu förbjudit transport av avfall till tippen.

I början av sommaren rullade plötsligt lastbilar fyllda med sopor in på Dannemora gruvas område i Östhammars kommun. Det osorterade byggavfallet dumpades på det historiska industriområdet med anor från 1400-talet.

– Det är förskräckligt hur det ser ut. Sopberget växer hela tiden. Inget sorteras, inget körs bort härifrån, säger Lena Carlsson som bor i närheten av anläggningen.

– Dannemora är gammal kulturbygd. Sveriges järnindustris vagga, den ska inte vara soptipp, säger hon.

Lena Carlsson protesterar mot soptippen i Dannemora.
Foto: Privat

Kommunen började misstänka

I våras sökte företaget Österby återvinning tillstånd att öppna en anläggning för sortering och återvinning av avfall i Dannemora. Östhammars kommun gav tillstånd – men började snabbt misstänka att allt inte stod rätt till.

– Vi besökte platsen och såg att de saknade skydd för flygplast och att det saknades absorptionsskydd. Vi gav dem ett föreläggande om att de måste fixa det, men fick inga vettiga svar, säger miljöchefen Johan Nilsson.

– Vi frågade vem som var företagets huvudman. Det första namnet vi fick var en man i 80-årsåldern som inte kände till verksamheten överhuvudtaget. Det gjorde oss misstänksamma. Sedan dök Think Pink upp som ägare, säger han.

Man i 80-årsåldern

Enligt uppgifter till Expressen samt andra medieuppgifter är mannen i 80-årsåldern en nära släkting till Bella och Thomas Nilsson, ägare till NMT Think Pink, som sitter häktade, misstänkta för grovt miljöbrott.

– Vi ställde enkla frågor om vem som är ägare, varifrån kommer avfallet, vart skickas det. Det tar tre minuter för ett välskött företag att svara, men här dröjde det veckor och månader. Vi har inte fått alla svar än, säger Johan Nilsson.

– Det finns rötägg i branschen, säger han.

Kommunen har under sommaren utfärdat en rad förelägganden mot soptippen eftersom ägarna inte åtgärdat brister och inte heller svarat på frågor. Kommunen har anmält dem till åklagaren för ”försvårande av tillsyn” för att de inte besvarat frågor.

Soptippen i Dannemora i Östhammars kommun.
Foto: FREDDIE ERIKSSON

Förbud mot att köra dit sopor

Det senaste föreläggandet är ett delförbud som innebär att man inte får köra dit mera avfall, utan bara sortera det som finns på plats och transportera bort det. Varken kommunen eller den aktionsgrupp som bildats av ortsbor känner dock till att några sopor skulle ha körts bort från anläggningen.

Johan Nilsson berättar att man under sommaren också kontaktade länsstyrelsen och då fick veta att att det fanns klagomål på NMT Think Pink i flera kommuner runtom i landet.

Expressen avslöjade tidigare i veckan att återvinningsföretaget NMT inte återvann sopor utan i stället transporterade stora mängder byggavfall mellan minst sex sopstationer runtom i landet. Ägarparet och ytterligare en person har nu häktats, misstänkta för grovt miljöbrott.

”Kan läcka till grundvattnet”

Prover visar att avfallet i NMT:s anläggning i Skultuna innehåller miljöfarliga halter koppar.

– Avfallet ligger helt osorterat. Ingen vet vad det innehåller, det kan vara asbest. Gifter kan läcka till grundvattnet och Dannemorasjön, i förlängningen till Fyrisån, säger Freddie Eriksson, ortsbo och lokalpolitiker (MP). 

– Företaget ska ju syssla med återvinning, men de bara trycker ihop det så att det blir svårare att sortera. Ingenting har forslats därifrån, säger han.

Freddie Eriksson är medlem av en liten aktionsgrupp som verkar mot soptippen – och berättar att Nationella operativa avdelningen (Noa) hos polisen tog kontakt med honom i somras när de höll på att utreda NMT Think Pink.

Isabella Lövin om de misstänkta miljöbrotten med Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.