Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Koldioxidutsläppen rekordhöga – globala uppvärmningen fortsätter

De globala koldioxidutsläppen ökar med 2,7 procent under 2018 enligt en rapport från Future Earth. Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Pendlare i Peking skyddar sig mot utsläppen. Foto: ANDY WONG / AP
Uppvärmningen kommer leda till att polarisen smälter. Foto: BRIAN BATTAILE / AP U.S. GEOLOGICAL SURVEY

De globala satsningarna på förnybara energikällor räcker inte.

Nu visar en internationell larmrapport från Future Earth att koldioxidutsläppen fortsätter öka till nya rekordnivåer.

– Det är kristallklart att världen misslyckas med att hålla en kurs som följer målen i Parisavtalet, säger Glen Peters, forskningschef vid Cicero som varit med och tagit fram rapporten, i ett pressmeddelande.

Delegater från hela världen träffas under två veckor i polska Katowice för att diskutera hur världen ska hantera den pågående klimatkrisen. 

Syftet är att fortsätta arbeta för att uppfylla målen från klimattoppmötet i Paris 2015, där världens ledare kom överens om att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grader.

Samtidigt visar nya alarmerande siffror som presenterades på onsdagskvällen att världen i nuläget går åt rakt motsatt håll.

Användande av olja och gas ökar

I rapporten Global Carbon Budget, som har publicerats årligen sedan 2005 och tas fram av forskare vid 57 akademiska institutioner i 15 länder i samarbete med organisationen Future Earth och World Climate Research Programme, konstaterar forskarna att de globala koldioxidutsläppen ökar med 2,7 procent i år jämfört med året innan.

Ökningen, som är den högsta på flera år, beror huvudsakligen på ett växande användande av fossila bränslen som olja och gas. Anledningen är en ökad efterfrågan på olika typer av transporter i takt med att välståndet ökar i befolkningsrika länder som Kina och Indien.

Och trots att förnybara energikällor som vind- och solkraft är på frammarsch så ökar de inte tillräckligt snabbt för att hålla nere koldioxidutsläppen.

– 2018 års ökning av fossila koldioxidutsläpp placerar oss på en väg mot uppvärmning som ligger långt över 1,5 grader. Det räcker inte med att stöda förnybara energikällor. Ansträngningarna för att minska koldioxiden måste öka i hela världsekonomin, säger professor Corinne Le Quéré vid Tyndall Centre for Climate Change Research på brittiska University of East Anglia.

Sverige ett av få positiva undantag

Sverige tillhör dock ett av de goda exemplen i rapporten.

Tillsammans med 18 andra länder lyckades Sverige minska sina koldioxidutsläpp utan att bruttonationalprodukten också minskade.

Den största klimatboven är Kina som står för drygt en fjärdedel av hela världens utsläpp – och samtidigt ökar sina utsläpp med omkring 4,7 procent.

– Förhoppningen var att Kina skulle röra sig snabbt bort från kolförbränning, men de senaste två åren har vi sett att det inte varit så lätt för Kina att ta farväl av kolet. Kol kommer troligen dominera det kinesiska energisystemet i flera årtionden framöver, säger forskaren Jan Ivar Korsbakken, vid CICERO Center for International Climate Research i Oslo i ett pressmeddelande.