Koldioxidutsläpp från tre amerikaner orsakar i snitt ett dödsfall

Tre amerikaner skapar i genomsnitt tillräckligt med koldioxidutsläpp för att orsaka en persons död.
Foto: SHAFKAT ANOWAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Det visar en ny amerikansk studie som beräknat dödsfall kopplade till den ökade mängden koldioxidutsläpp.
Foto: JIM COLE / AP

Tre amerikaner skapar i genomsnitt tillräckligt med koldioxidutsläpp för att orsaka en persons död. 

Det visar en ny amerikansk studie som beräknat dödsfall kopplade till den ökade mängden koldioxidutsläpp, rapporterar The Guardian

– Det finns ett betydande antal liv som kan räddas om du bedriver en mer aggressiv klimatpolitik, säger Daniel Bressler vid Columbia University. 

En ny forskningsrapport från Columbia University, som bygger på folkhälsostudier, visar att tre amerikaner i genomsnitt skapar tillräckligt mycket koldioxidutsläpp för att orsaka en persons död. 

Rapporten visar vidare att utsläppen från ett enskilt kolkraftverk kan orsaka över 900 dödsfall på grund av utsläppen. Och för varje 4 434 ton koldioxid, vilket motsvarar det genomsnittliga utsläppet för 3,5 amerikaner, som släppts ut i atmosfären kommer en människa globalt att dö på grund av ökade temperaturer.

Går att vända utvecklingen

Siffrorna kan till och med vara i underkant, det menar Daniel Bressler som är en av forskarna bakom studien. Rapporten visar endast dödsfall relaterade till utsläpp men tar däremot inte hänsyn till andra klimatrelaterade händelser så som översvämningar, stormar eller missväxt, förklarar han. 

– Jag blev förvånad över hur många dödsfall det är. Det finns en viss osäkerhet kring siffrorna, de kan vara färre men det kan också vara betydligt fler, säger han.

Genom att stoppa den globala uppvärmningen av jorden till år 2050 skulle omkring 74 miljoner liv kunna räddas under detta århundrade, skriver The Guardian.

Enligt Bressler kan rätt klimatpolitik leda stoppa antalet dödsfall på grund av koldioxidutsläpp. 

– Det finns ett betydande antal liv som kan räddas om du bedriver en mer aggressiv klimatpolitik, säger han.

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.