Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Koldioxidutsläpp för nya bilar ökar – för andra året

Koldioxidutsläppen från nyregistrerade bilar i Europa ökar.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Folk fortsätter att i stor utsträckning köpa bensinbilar.

Nu ökar koldioxidutsläppen från nyregistrerade bilar i Europa för andra året i rad, visar färska siffror.

Utsläppen av koldioxid från nya bilar minskade stadigt från 2010 till 2016. Men 2017 vände det – och nu ökar utsläppen för andra året i rad.

Det visar en rapport från Europeiska miljöbyrån.

2018 släppte européerna ut 120,4 gram koldioxid per kilometer i sina nya bilar. För första gången har också utsläppen från nyregistrerade skåpbilar ökat.

Orsakerna till att nyregistrerade bilar släpper ut mer koldioxid nu jämfört med för ett par år sen beror på att andelen bensinbilar ökar – särskilt när det kommer till suv:ar. Dessutom går det långsamt med försäljningen av el- och hybridbilar.

Behövs snabbare utveckling i EU

Målet inom EU är att nå koldioxidutsläpp på 95 gram per kilometer för nyregistrerade bilar till 2021. ”Det behövs mycket snabbare spridning av bilar med låga utsläpp i hela Europa”, skriver Europeiska miljöbyrån.

Målet för skåpbilar ligger på 147 gram koldioxid per kilometer till 2020. Att utsläppen ökar även där beror bland annat på att européerna köper större bilar med mer motorkapacitet, och att försäljningen av el- och hybridskåpbilar står stilla.

En av tre bilar en suv

Några fler siffror från rapporten:

Bensinbilar är den bil som såldes mest 2018. Den stod för 60 procent av alla nyregistreringar. Dieselbilarna stod för 36 procent av nyregistreringarna – ett tapp med nio procentenheter från 2017.

Runt 4,5 miljoner nya bilar såldes i EU och på Island 2018. Nästan en av tre var en suv.

1,66 miljoner nya skåpbilar registrerades i EU och på Island. De flesta – 94,7 procent – var dieselskåpbilar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.