Koldioxidhalten har nått nya rekordnivåer

Rekordnivåer av koldioxid har uppmätts i atmosfären.
Foto: LARS LINDQVIST / DN
Förra årets torka kan vara en effekt av de ökade koldioxidhalterna.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Koldioxidnivåerna i atmosfären har uppmätts till nya rekordnivåer – på hela 415 miljondelar.

Så höga halter har jorden inte sett på tre miljoner år.

– Vi människor kan få svårt att hantera de förändringar som det här innebär, säger Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

En koldioxidhalt i atmosfären på 415 miljondelar (PPM). Det är vad forskare har uppmätt vid vulkanen Mauna Loa på Hawaii, vilket AFP har rapporterat. 

Senast lika höga halter uppmättes var för tre miljoner år sedan. Flera tätbefolkade områden runtom i världen låg då under vatten. Antarktis var täckt av skog.

Orsaken, enligt flertalet forskare, är mänsklighetens förbränning av fossila bränslen.

Det bekräftas även av Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.

– Det man måste göra nu är egentligen två saker. Det ena är att minska utsläppstakten av koldioxid på en global nivå. Det andra är att anpassa samhället utifrån de förändringar som sker. Det handlar om hur stora förändringar man är villiga att acceptera, säger hon.

Det är försent att önska bort klimatförändringarna, menar Anna Rutgersson, professor i meteorologi.
Foto: Mikael Wallerstedt

Större risk för översvämning

Redan nu syns tydliga konsekvenser av de höga koldioxidhalterna. Jordens uppvärmning har bland annat lett till kraftig minskning av isen vid Nordpolen och en ökning av vissa typer av extremväder.

Men även i Sverige gör sig jordens uppvärmning påmind. Förra sommarens torka och landets fortsatt låga grundvattennivåer kan vara en del av problemen.

– Uppvärmningen leder till mer avdunstning och detta skulle kunna ha till effekt att vattentillgångarna påverkas. Dels kan det bli större risk för översvämning och dels skulle grundvattennivåerna kunna sjunka. Detta kan leda till torka så som vi upplevde förra sommaren, säger Anna Rutgersson.

Hon fortsätter:

– Man kan inte säga att en säsong har direkt koppling till klimatförändringarna, men om de bildar ett mönster över tid går det att dra slutsatser.

Svårt för människor att anpassa sig

I nuläget pågår forskning i syfte att minska på koldioxidhalterna i atmosfären. Bland annat försöker man hitta metoder att lagra koldioxid i växtlighet och i berggrunden. Men hittills har resultaten varit få. 

Enligt Anna Rutgersson är det främst vi människor som löper risk om inget görs för att minska utsläppen.

– Jorden och många djurarter är ganska bra på att anpassa sig till olika klimatförhållanden. Det är människorna och våra samhällen som har svårare att anpassa sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.