Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Koalorna riskerar utrotning – så ska de räddas i Australien

Enlig organisationen AFK finns det knappt 80 000 koalor kvar, vilket gör dem funktionellt utrotade.

Koalor i Australien ses som funktionellt utrotade då det knappt finns 80 000 kvar i landet, enligt siffror från organisationen Australian Koala Foundation.

Nu vill de att Australiens regering ska kliva fram och agera.

– Det är dags för regeringen att respektera koalan och skydda deras livsmiljö, säger ordförande Deborah Tabart till EcoWatch.

Enligt organisationen Australian Koala Foundation, AFK, finns det knappt 80 000 koalor kvar i Australien. Vilket innebär att de nu ses som funktionellt utrotade.

När en art är funktionellt utrotad innebär det att arten har minskat så pass mycket i antal att den har tappat sin ekologiska roll. 

– AFK tror att det inte finns fler är 80 000 koalor i Australien. Det är omkring en procent av de cirka åtta miljoner koalor som sköts för deras päls och skickades till London mellan 1890 och 1971, säger AFKs ordförande Deborah Tabart till EcoWatch och påpekar samtidigt att det finns risk att antalet koalor kan vara så få som 43 000.

Har bevakat koalor i nästan tio år

AFK har bevakat koalagrupper i 128 av Australiens valdistrikt i nästan ett årtionde. Sedan dess har koalorna utrotats i 41 av dessa.

Dock är AFKs siffror mycket lägre än andras uträkningar. IUCN, International Union of Conservation of Nature Red List of Endangered Species, har rödlistat koalorna som ”sårbara” och uppskattade 2014 antalet till mellan 100 000 och 500 000.

Skyddade enligt lag

Även om koalor är skyddade enligt lag, finns nästan 80 procent av den återstående livsmiljön på privatägd mark. Det betyder att det finns väldigt lite skydd för koalorna och som riskerar att dö i bland annat trafikolyckor. 

Nu kräver Australian Koala Foundation att regeringen vidtar åtgärder för att skydda koalornas miljö. 

– Jag vet att folket i Australien är oroade över säkerheten för koalorna och har ledsnat på att se döda koalor på vägen. Det är dags att regeringen att respektera koalan och skydda deras livsmiljö, säger Deborah Tabart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.