Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knepet i klimatkampen: Vitaste färgen någonsin

Xiulin Ruan visar upp sin rekordvita färg.
Foto: Jared Pike / Purdue University

Här kommer en ny kreativ metod att bekämpa klimatkrisen: Den vitaste färgen någonsin.

Färgen ska användas på tak och minska behovet av luftkonditionering.

Det är forskare vid MIT och Purdue University som står för genombrottet. Med vad de säger är den vitaste färgen någonsin ska energibehovet i världen minska radikalt. Tanken är att tak ska målas med färgen och reflektera bort solstrålarna och den infraröda värmen och därigenom minska behovet av luftkonditionering.

Att måla tak vita för att kyla ner byggnader är ingenting nytt, men färgen som forskarna tagit fram genom att blanda i bariumsulfat – vilket används i fotopapper – är så vitt att det reflekterar bort omkring 98 % av solstrålarna. Därigenom kan ytan hållas 4,5 grader svalare än omgivningen, även i starkt solljus, skriver the Guardian.  

– Om du använder den här färgen på en area på 93 kvadratmeter får du en kylningseffekt på 10 kW. Det är mer kraftfullt än luftkonditioneringen som används i de flesta hus, säger Xiulin Ruan vid Purdue University.

Stor del av elkonsumtionen

Det kan låta futtigt att minska på behovet av luftkonditionering, men enligt en rapport från Internationella energirådet stod användandet av luftkonditionering och fläktar för 10 % av den totala elkonsumtionen 2018. Siffran väntas stiga till 40 % till 2050, eftersom många av världens varmaste länder är ekonomier på frammarsch, där fler och fler får råd att ha luftkonditionering.

Forskarna räknar med att deras rekordvita färg ska kunna vara ute på marknaden inom ett år eller två.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.