Klimatuppropet kritiseras – Musse Pigg skrev under

Vad innebär egentligen begreppet klimat?
Musse Pigg skrev under uppropet.
Foto: MARK ASHMAN / AP HONG KONG DISNEYLAND
11 000 forskare krävde klimatomställning, enligt artikelförfattarna.
Foto: Per-Olov Eriksson/N/TT / TT NYHETSBYRÅN / NATURFOTOGRAFERNA

Över 11 000 forskare står bakom ett klimatupprop som kräver att världen genast genomgår stora förändringar.

Men listan skrevs inte bara under av kvalificerade akademiker, utan även av påhittade figurer som Musse Pigg och Albus Dumbledore.

Samtidigt väcks kritik mot att personer på listan i en rad fall inte är experter på klimatet – exempelvis har en organforskare vid ett svenskt sjukhus skrivit under.

Namnlistan publicerades i magasinet BioScience på tisdagen och har sedan dess väckt stor uppståndelse.

The Australian rapporterar att listan plockades ner på torsdagen. Universitetet i Oregon, som ansvarar för den, uppger i ett uttalande att ”ett administrativt fel” har resulterat i ”ett litet antal falska namn”.

”Micky Mouse”, på svenska Musse Pigg, är ett av namnen på listan som väckt uppmärksamhet. Personen uppges arbeta på Micky Mouse Institute for the Blind, det vill säga Musse Piggs institut för blinda. 

Enligt listan ligger institutet i Namibia, men det existerar inget sådant lärosäte.

Vidare återfinns personen Rob Rob, som enligt listan arbetar med sexologi på det felstavade universitetet ”Cambridgge” – som dessutom påstås ligga i Bangladesh i stället för Storbritannien.

Även trollkarlsskolan Hogwarts berömda rektor Albus Dumbledore ha skrivit under. Den fiktiva magikerns namn plockades bort i ett tidigare skede.

Studierektor i genusvetenskap skrev under

Samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell uppmärksammar på sin blogg att ett flertal personer som skrivit under listan inte är klimatforskare.

Den stora majoriteten av svenskarna som skrivit under har akademiska titlar som professor eller universitetslektor. Vanliga expertområden som uppges är ekologi, biologi och limnologi.

Men vissa verkar inte ens inom forskningsområden som går att koppla till miljömässiga frågor.

I klimatupprorets namnlista anges exempelvis en person som arbetar på ett svenskt sjukhus. Något specifikt forskningsområde uppges inte i listan, men personen berättar för Expressen att hon forskar om människokroppens organsystem.

– Jag vill lösa klimatproblemen. Och eftersom jag är forskare tycker jag att det var ett väldigt bra initiativ för att väcka uppmärksamhet runtom i världen.

Finns det något i din yrkesutövning som är kopplat till klimatfrågan?

– Nej, faktiskt inte. Jag sysslar med medicinsk forskning.

En annan person är studierektor och lektor i genusvetenskap vid ett större svenskt universitet.

Många svenskar som skrivit under anger inte alls vad de arbetar med, utan har enbart lämnat information som ”researcher”. Andra är doktorander, det vill säga forskarstuderande.

Svenskarna som semesterfirar på hemmaplan

Elsebeth Lundberg och Per Olof Lundberg föredrar att semestra hemma i Sverige med hundarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.